Заповедта за онлайн обучение обърка родители и учители

0
Образователният министър поиска поне месец гратисен период, ако трябва да се въведе зелен сертификат и за учителите
Образователният министър поиска поне месец гратисен период, ако трябва да се въведе зелен сертификат и за учителите Снимка: bTV

Много родители не бяха разбрали за онлайн обучението и заведоха децата си на училище

Заповедта за онлайн обучение в последния момент хвърли в смут родители и учители.

В София-град и в общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, Ловеч и Стара Загора от този четвъртък децата трябва да си останат у дома, а учениците от 2., 3., 4., 6., 9. и 11. клас в Благоевградско трябваше да учат дистанционно, предаде bTV.

До късно снощи обаче директорката на училище Благоевград не е получила заповедта, а само предварително писмо от образователния инспекторат. Затова решава да допусне в клас всички в малкото училище.

Родителите също разбраха за това късно снощи, а някои дори не знаеха и доведоха децата си на училище.

Ако кажат от сутринта за другия ден може, но ако е от вечерта за другия ден, е малко трудно за реакция. Аз работя тук и тя учи тук, трудно ще стане“, казва Яна Бойкова, майка на едно от децата.

Директорката на 9-о основно училище в Благоевград също е объркана.

„Вечерта оставят си учебниците тук, тръгват си и на другия ден трябва да бъдат в онлайн обучение, ние нямаме готовност за това, все пак това не става за една нощ“, казва Василка Величкова.

Затова в училището направиха компромис и приеха в клас децата от онлайн паралелките.

„Направили сме всичко възможно в последния момент да бъдат затворени училищата. Това са временни мерки. При първа възможност там ще реагираме най-напред. Ние също искахме максимално дълго учебният процес да бъде присъствен, просто сме поставени в ситуация на невъзможност“, коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

Образователният министър поиска поне месец гратисен период, ако трябва да се въведе зелен сертификат и за учителите.

Имахме кратка дискусия с министър Кацаров, в която го помолих, ако може от 1-ви до 4-ти клас да останат в четвъртък и петък в училище. Разбрах, че щабът на София е поискал същото. Изчакахме, но те казаха „Не“, заяви просветният министър.

А родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради COVID ограниченията, имат право на месечна помощ, ако са принудени да излязат в неплатен отпуск и не могат да работят дистанционно.

„За отпускане на помощта има доходен критерий. Средномесечния доход на член от семейството не бива да надвишава 150% от минималната работна заплата или 975 лева“, обяснява Анелия Василева, началник отдел "Социални и семейни помощи" в Агенция за социално подпомагане.

Ако родителят отсъства повече от 10 работни дни, има право на пълния размер - или 650 лв. за семейство с едно дете и 975 лева за две или повече деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари