Запор на заплатите на гратисчиите в градския транспорт

0
Частни съдебни изпълнители вече преследват нередовните пътници
Частни съдебни изпълнители вече преследват нередовните пътници

Близо 10 хил. са гратисчиите от столичния градски транспорт за последната година. Някои от бях обаче могат да се окажат със запорирани заплати заради непредставен пътен документ – билет или карта. 

Частни съдебни изпълнители вече преследват нередовните пътници в столицата, за да съберат борчовете им към общината. Те ще преценяват дали финансовите възнаграждения на нарушителите да бъдат блокирани. Това заяви пред Дарик зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

До мярката се стигна още в края на миналата година, след като събирането на сумите от актове се оказа почти невъзможно. До края на юли те са успели да съберат над 52 хил. лева от нередовни пътници. С промяна на наредбата за пътуване в градския транспорт в края на септември пък беше дадена възможност на гратисчиите да се издължат в 3-дневен срок след съставяне на акта, като платят само 20 лева - колкото е размерът на самата глоба. Мерките, които предприехме, дадоха резултат. Два пъти повече хора са се възползвали от "промоцията" и са се издължили в посочения срок, като са избегнали акта за 100 лева, обясниха от общината, пише в. "Монитор".

От около една година от общината предприемат действия за събиране на наложените санкции с наказателни постановления на хората, които пътуват без билет или карта. Принудителното събиране на глобата се възлага на съдия-изпълнител за хората, които не ги платят доброволно, каза зам.-кметът.

За това какви ще бъдат обезпечителните мерки, които ще предприеме съдия-изпълнителят, за да гарантира събирането на наложените санкции, има различни варианти и запор на заплатата е един от тях, каза Христов.

Около 10 хил. са издадените наказателни постановления, които поетапно в рамките на последните няколко месеца се обработват от съдия-изпълнител. До момента са събрани глобите по близо 40 на сто от тези постановления.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари