Започват засилени проверки на водачите на електрически тротинетки и велосипеди в Русе

6
“КООРС“ и Общинска полиция ще извършват ежедневни обходи в града
“КООРС“ и Общинска полиция ще извършват ежедневни обходи в града Снимка: Община Русе

“КООРС“ и Общинска полиция ще извършват ежедневни обходи в града

С повишението на температурите и старта на ученическата ваканция започват и проверките на водачи на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) или т.нар. тротинетки, както и на велосипедисти.

Контролът по прилагането на ограниченията, разписани в Наредба №18 на Общински съвет-Русе, се осъществява от съвместни екипи от служители на Общинска полиция и специализираното общинско звено “КООРС“, които извършват ежедневни обходи в града. Ще се следи да не се допуска движението на индивидуални електрически превозни средства в пешеходните зони, както и управление на двуколесни средства по площите, предназначени само за пешеходци. Забраната за Централна градска част и по ул. „Александровска“, регламентирана чрез поставените за това знаци, важи и за водачите на велосипеди, като ще бъде допускано единствено движението на деца до 12-годишна възраст. Съблюдаването на мерките ще бъде подпомогнато в значителна степен и от системата за видеонаблюдение, която работи в непрекъснат 24-часов режим.

Припомняме, че водачите на индивидуални електрически превозни средства трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да карат с включени светлини вечер; да ползват каска, ако са под 18 години. Забранено е да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч., както и да се движат в зони, обозначени с пътен знак В9 - "Забранено е влизането на велосипеди".

Водачите на тротинетки не бива да развиват скорост по-висока от 25 км/ч. За нарушителите на пътя, управляващи тротинетки, както и велосипеди, глобата за превишена скорост е 50 лева. Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е шестнадесет години - по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч., и четиринадесет години - само по велосипедни алеи.

В тъмните часове на денонощието или при намалена видимост водачите на индивидуално електрическо превозно средство трябва да използват задължително светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, както и да се движат с изправна спирачна система.

В рамките на седмица общинските служители по сигурността и охраната ще предупреждават водачите на двуколесни превозни средства, след което, при нарушаване на ограниченията, ще се прилагат предвидените в закона санкции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    Башибозуклииска
    Естествения подбор лека полека ще ги вкара в релси!
  • 5
    14
    Indianec v BG
    Павелчо, Вакуумът между ушите ти трудно би решил проблема с липсата на мозък в главата ти. Хау!
  • -16
    13
    Павел
    Отивайте да живеете на село като ви е шумно ша вас еба в майката умряла
  • 15
    12
    Трагедия
    Тези с ревящите по цяла нощ мотори и БМВ-та се оправиха, че с тротинетките и велосипедите се заеха. Ей вземете най-после и ги възпрете тези мотористи, които карат като бесни посред нощите и пречат на нормалните хора да си почиват. ТУКА ИМА ЛИ РЕД, ЗАКОНИ, КАТ или всичко е ала бала, както парапета каза ?
  • 17
    11
    афгагсагс
    моля и мотористите кротнете ,скапани келеши качили са на мотор , живи чикиджии
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари