Започва строителството на АМ "Хемус" с европари

0
Кабинетът ще търси 3 млрд. лева за ключови пътища, които са връзка с европейските транспортни коридори през България
Кабинетът ще търси 3 млрд. лева за ключови пътища, които са връзка с европейските транспортни коридори през България

”С наличния около 1 млрд., който имаме до 2020г., целим да довършим магистрала "Струма" и да започнем строителството на първите участъци от АМ "Хемус". За останалите участъци ще използваме средства от бюджета".

Това съобщи министърът на регионалното развите и благоустройство Лиляна Павлиова по време на Дискусията ”Деветте пътя на еврофондовете”, организирана от КРИБ, вестниците ”24 часа” и ”Труд”, предавана НА ЖИВО по Канал 3.

От думите на министъра стана ясно, че кабинетът ще търси 3 млрд. лева за ключови пътища, които са връзка с европейските транспортни коридори през България. Това са проекти като София - Видин, тунелът под Шипка и Русе - Велико Търново.

На следващото си заседание Министерски съвет ще одобри националната пътна стратегия, част от дългосрочната визия за развитието на транспортната инфраструктура на България, каза още министър Павлова.

Според нея, сменяйки системата за по-справедливо заплащане на ползването на пътищата, чрез въвеждането на системата за ТОЛ такса за тежкотоварния трафик, ще се осигурят средства за довършване на стратегическата пътна инфраструктура.

"Трябва да добавим довършването на околовръстното в София, втората част на Западната дъга и частите на Южната дъга, които остават за довършване. Имаме сериозен списък със стратегическа инфраструктура. Минималната стойност за довършване на всички обекти е 6 млрд., но това е инвестиция, която си заслужава", заключи Павлова. 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари