Операция на МВР по празниците в Русе

1
Ще има засилено полицейско присъствие на места в целия град
Ще има засилено полицейско присъствие на места в целия град

От 5 до 9 април тръгва специализирана полицейска операция "Алкохол и неправоспособност".

За осигуряване на спокойствието и обществения ред на територията на Русенска област във връзка с предстоящите празници е създадена организация с участието на служители от всички структурни звена на МВР. Проведени са разговори с представители на местната власт, за да се осигури засилено полицейско присъствие там, където се очаква да има струпвания на хора – църкви, търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура - жп гари и автогари.

В графиците за охрана са включени също и местата, където ще бъдат провеждани обществени събития и публични празнични прояви. При необходимост служителите на реда ще извършват и физически проверки. Проведени са работни срещи на полицейските служители от РУ при ОДМВР – Русе с представители на частните охранителни фирми за уточняване механизмите на взаимодействие помежду им.

По време на празничните и почивни дни ще бъдат проведени специализирани полицейски операции по различни направления на дейност, с цел обезпечаване безопасността на движението, сигурността в областния град, малките и отдалечени населени места, както и противодействие на престъпността – кражби, злоупотреби, измами. Регулярни проверки ще извършват униформени служители в питейните и увеселителни заведения, дискотеки и клубове.

За осигуряване на безопасността на движението по пътищата в областта, преди и по време на празничните и почивни дни, служителите на "Пътна полиция" при ОДМВР - Русе са планирали конкретни действия и превантивни мерки.

Униформените служители ще предприемат действия за улесняване на пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркирането в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове.

В дните от 5 до 9 април 2018 година ще бъдат проведени специализирани полицейски операции "Алкохол и неправоспособност", целящи установяване на груби нарушения на правилата за движение и предотвратяване на пътни инциденти. Контрол на движението ще се осъществява и по третокласни и общински пътища, както и в районите на посещавани питейни и увеселителни заведения.

Ще се акцентира върху използването на  обезопасителни колани или каски, наличието на задължителна застраховка «Гражданска отговорност» на автомобилите, управление на нерегистрирани и неизправни МПС-та, управление на автомобили без платена винетна такса, след употреба на алкохол и упойващи вещества и други. Полицията ще осъществява контрол и през тъмната част на денонощието. Същевременно ще текат и полицейски операции, при които ще се използват техническите средства за контрол на скоростта чрез мобилните системи, а при необходимост ще се използват и наличните измерители на скоростта. Нарушителите ще бъдат спирани и санкционирани на място при стриктно спазване на законовите разпоредби.

За да могат хората да запазят празничното си настроение и за да не попадат в рискови ситуации на пътни злополуки ОДМВР-Русе напомни някои основни ПРЕПОРЪКИ за безопасно движение по пътищата във връзка с предстоящите празнични и почивни дни за Великден.

Полицията напомня още, че в празничните дни се създават условия за понижена бдителност у гражданите. От това се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. Нужно е да се проявява внимание при носенето на чанти, вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство. Не трябва да се оставят отключени и без надзор жилища и превозни средства. Погрижете се за сигурността на имуществото си, особено ако ще отсъствате за по-дълго време.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе е създадената организация за осигуряване на пожарна безопасност по време честванията на църковния празник „Възкресение Христово“ и свързаните с него почивни дни. Служителите на дирекцията са извършили проверки в обектите, където ще се провеждат чествания и богослужения.

са беседи с отговорните лица за обезпечаване на пожарната безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, изправност на електрическите инсталации и съоръжения, изправност и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурени условия за успешно пожарогасене в съответните обекти. Извършен е инструктаж на църковните служители, като е акцентирано върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и на първоначалните действие при пожар и евакуацията на посетителите. Напомнено е, че вратите на църковните храмове трябва да са напълно отворени и неподвижно застопорени по време на провежданите служби.

Организирано е подходящо работно време на състава за осъществяване на контрол по осигуряването на пожарната безопасност в църковните храмове. Дежурните екипи са запознати с оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп.
РДПБЗН-Русе призовава гражданите за внимателно боравене със свещите при посещение в църковните храмове и при пренасянето им по домовете.

Не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, близо или върху горими предмети.  Запалените свещи, носени по време на църковни церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол.

При всеки спешен случай - пожар, престъпление или произшествие сигнализирайте на тел.112

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари