Започва съборът на овцевъдите над Петропавловския манастир

0
Показват над 30 породи овце и кози, коне тежковози, магарета и овчарски кучета
Показват над 30 породи овце и кози, коне тежковози, магарета и овчарски кучета Снимка: Saborbg.com

Показват над 30 породи овце и кози, коне тежковози, магарета и овчарски кучета

Над 30 породи овце и кози, коне тежковози, магарета и овчарски кучета, както и редки селскостопански животни ще бъдат показани на 12-ия Национален събор на овцевъдите, който се провежда от днес до неделя край Петропавловския манастир до Лясковец. Съборът ще бъде открит днес по обяд от служебния министър на земеделието Георги Тахов.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица, съобщи БНР.

В най-мащабното изложение на чистопородни животни, ще бъде представено разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози, отглеждани у нас. Край Петропавловския манастир до Лясковец ще има фермерски състезания, етно възстановки, кулинарни и млечни демонстрации, нестинари, вечерни концерти.

С премиум знак за качество за първи път ще бъдат отличени най-добрите млечни продукти от козе и овче мляко от малки мандри, поясни Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация:

„Това ще бъде своеобразен златен медал за вкус и качество, който ще получат участници с техните продукти в 7 категории“.

За първи път Представителството на Европейската комисия в България ще отличи талантливи млади изпълнители, участващи в традиционния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ на събора. Наградите „Единство в многообразието“ ще са за деца и младежи в разделите „ Народно пеене“, „Танцово изкуство“, „Народни инструменти“ и „Нарисувай“.

Създадена е специална организация на автомобилното движение. Влизането за събора е през главния път София - Варна през село Шереметя. Излизането е през Лясковец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари