Започва джаз фестивала в Русе

1

Днес, кметът Пламен Стоилов се срещна с едни от най-известните и успешни в Европа джаз-музиканти - басистът Волфганг Шмид и китаристът Томас Лангер от Германия по повод предстоящото 41-во издание на Националната джаз среща, която ще се проведе на 18-ти и 19-ти ноември в Русе.

Присъстваха още директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов, синът на основателя на Фестивала - Петър Петров-Парчето - Борис Петров и Даниел Джумалийски.

Радвам се, че Русе е домакин на това уникално събитие, което е дългоочакван празник за всички почитатели на джаза. На сцената ще излязат известни изпълнители от чужбина и България, благодарение на организаторите, които влагат сърце в този Фестивал – хора, които носят свободния дух на Русе“, заяви г-н Стоилов.

Гостите от Германия споделиха, че са били много развълнувани, идвайки за първи път в Русе: „Това е място, на което не съм бил преди, но зная, че ме очакват приятели. Изпитвам голямо уважение към българските гласове и фолклор. Гордея се, че тукашните музиканти изпълняват наши произведения, влагайки нещо и от себе си. Музиката обединява хората – тя е общият език на света“- добави г-н Шмид.

РУСЕ ДЖАЗ ФЕСТ е единственият, който се провежда без нито едно прекъсване в годините и се случва благодарение на сплотения екип, който влага всичко от себе си да продължи традицията и Русе да се утвърди като „Столица на джаза“. Организатори са Община Русе, ОП „Русе арт“, КДК Фондация „Петър Петров – Парчето“.

През дългогодишната си знаменита кариера, Волфганг Шмид и Томас Лангър са правили много турнета и са участвали на сцените на всички големи фестивали. Тази вечер, Джаз Фестивала в Русе стартира с изпълненията им съвместно с Николай Данев – ударни и Борис Петров – саксофон, в сформирания българо-немски „Специал Квартет“ (S-P-L-D SPECIAL QUARTET).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари