Започва безплатно раздаване на фризери във Великобритания

1
Замразените храни са значително по-евтини на Острова
Замразените храни са значително по-евтини на Острова Видео: NOVA

Замразените храни са значително по-евтини на Острова

Във Великобритания започва безплатно раздаване на фризери на бедни семейства, за да им се помогне да намалят сметките си за храна. Новината идва на фона на нови данни за инфлацията в страната, които показват, че като цяло тя намалява през последния месец, но не и при хранителните стоки, предава NOVA. Те са поскъпнали с близо 17% и прогнозите са, че цените им ще продължават да растат до края на годината.

Проучване на университета в Манчестър е показало, че домакинствата могат да намалят сметките си за пазаруване с близо една четвърт, ако минат от пресни на замразени храни. Причината е, че те са значително по-евтини, но точно най-бедните семейства не притежават фризери, в които да ги съхраняват. Затова местна организация се обръща за помощ към фирма за бяла техника и към верига за замразени храни, за да обединят усилията си и да помогнат на най-нуждащите се.

Манчестър е родният град на футболната звезда Маркъс Рашфорд, дал тласък на мощна кампания за осигуряването на безплатна храна за бедни деца. Като малък той също е разчитал на такава.

От доста време работим с благотворителната организация „Маркъс Рашфорд” и много други хранителни вериги, за да се опитаме да пропагандираме здравословни хранителни програми. Предоставяме информация как да се получат общо 150 милиона пакета на година с продукти като мляко, замразени и пресни плодове и зеленчуци. Но всеки път, когато се опитаме да раздадем безплатно огромни количества храна, виждаме, че хората усвояват едва 15% от нея. Семействата ни казват, че или нямат фризер, или просто не знаят какво да правят със замразените зеленчуци”, казва Стюарт Лендръм, директор по продажбите в най-голямата верига за замразени стоки.

Заради поскъпването на пресните храни, продажбите на замразени отбелязва ръст през миналата година, но сега нещата се променят. Хората обмислят да изключат фризерите си, тъй като ограничените от правителството цени на електроенергията ще бъдат освободени в края на март.

Това, което чуваме в момента от клиентите, е че има хора, които избягват да се запасяват със замразени храни, защото се опасяват, че няма да имат достатъчно пари, с които да си платят тока. И изведнъж, като бизнес, си изправен пред риска да изгубиш всички тези огромни пари, които си вложил в замразени храни, а от друга страна, са отделните хора, които също искат да избегнат да поемат финансов риск”, казва още Лендръм.

Така се стига до идеята бизнесът да осигури фризери и замразени храни, а бедни хора в Манчестър да участват в експеримент за намаляване на сметките си. Ако се окаже успешен, може да се превърне в социална програма в цялата страна, тъй като диетолози ще следят и дали те са успели да се хранят, освен по-евтино, и по-здравословно, което е сериозен проблем за хората с ограничен бюджет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    123
    Острова е по-преебан и препикан дори и от усраината. За 50г. от владеене на почти половината планета под формата на колонии, от които крадоха и убиваха инфантилно, сега е свит до кирливо островче, което раздава фризери на поданиците, защото има криза за прясна храна. Какъв крах ! Стачка след стачка една от друга все по и по-големи. Здравеопазване на патерици, недостиг на лекарства, липсваща изцяло дентална медицина на все повече и повече места, премиер индийски циганин мошеник, който владее милиарди в офшорни сметки и по хедж фондове (който не знае да се информира какво е хедж фонд важно е), шотландия дори иска да се отцепва, царят им е осмиван жалкар, който докато беше женен за Даяна миришеше на Камила бикините, докато говореше по телефона с нея и лъскаше бастуна, няма еврофондове за свежи парички на аванта, с тези глупаци е свършено.
  • -2
    2
    До 1
    Прав си!Има,няма,след 10 - 20 години ще надминат Русия по мизерия на живот..
  • 13
    1
    хахаха
    закъсахте за пресни зеленчуци и фермерски продукти май. тъпия остров дава назад ден за ден.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари