Започнахте ли да виждате в огледалото Цеко?

0
"Зелени закони" организира флашмоб в протест  концесията на ски-зона Банско в НП Пирин
"Зелени закони" организира флашмоб в протест концесията на ски-зона Банско в НП Пирин

Вчера, 24.02.2016 г. в 9.00 часа пред входа на Министерски съвет (МС) инициатива Зелени закони организира флашмоб в протест срещу вземането на решение на министрите в петък, 19 февруари, за узаконяване на нарушенията в концесията на ски-зона Банско в НП Пирин чрез промяна в концесионния договор, увеличаваща площта на концесията 10 пъти, а концесионната такса – 2 пъти.

Във флашмоба граждани с огледала, в които бе залепен портрет на Цеко Минев (собственик на ПИБ и свързван с концесията на Банско), посрещаха автомобилите на министрите с посланието "Виждате ли Цеко в огледалото", в продължение на въпроса на българи в Лондон към премиера Борисов "Виждате ли Пеевски в огледалото"  и след заявката на премиера от миналата седмица за борба с олигарсите, след размисъл върху разговора в Лондон.

Гражданите използваха популярната карикатура по темата на Христо Комарницки, като образът на Пеевски бе заменен от образа на Минев. Апелът на флашмоба бе да се разтрогне настоящата концесия на ски-зона Банско поради дългогодишни нарушения на концесионера, вместо да са разширява в полза на нарушителя, както се предвижда в проекто решението на МС. 

Въпреки че във вторник премиерът Борисов заяви, че засега решението няма да се разглежда от Министерския съвет, след преминаването покрай флашмоба той повдигна темата за Банско пред министрите.

Според стенограмата премиерът заявява, че няма да допусне съмнения за обвързаност на правителството с който и да е олигарх. „Ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията”, посочва Борисов.

След тези думи на премиера на заседанието на МС, Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира в интервю за БНР "Ако концесионният договор бъде прекратен, държавата трябва да плати на фирмата десетки милиони лева.". 

Това обаче не е реална заплаха, тъй като чл. 22. от договора за концесията на ски-зона Банско е както следва: „Концесионерът има право на обезщетения за направените инвестиции при едностранно прекратяване, само ако няма вина на концесионера.“

Както знаем от дългогодишните спорове и анализи върху концесията на фирма Юлен АД за Банско, има констатирани и документирани нарушения и вина на концесионера (виж тук) и държавата може да се позове на тях, стига да има политическа воля за спазване на закона и разтрогване на концесията.

За допълнителни въпроси може да се обръщате към Вера Стаевска, ръководител проект, тел. 0885989593

Зелени закони“ е инициатива на организацията с нестопанска цел "Сдружение за изследователски практики".

Тя цели да осигури дългосрочно формулиране на устойчиви политики за управление на природните ресурси в пет области, в които експертите ни препоръчват законодателни промени: биоразнообразие и гори, енергетика, климат, управление на територията, селски региони.

Инициативата се осъществява чрез проект “Граждански мониторинг за по-зелени закони и устойчиво управление на природните ресурси“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари