Започна съборът в Копривщица

0
Започна националният събор на българското народно творчество в Копривщица
Започна националният събор на българското народно творчество в Копривщица Видео: 24 часа

Започна националният събор на българското народно творчество в Копривщица. В рамките на три дни отново в местността Войводенец на седем сцени ще бъде показано жанровото разнообразие и богатството на нематериалното ни културно наследство.

На официалното откриване в 11 ч. днес присъства генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, под чийто патронаж тази година се провежда събитието.

То събира участници не само от различните краища на България, но и от целия свят, затова в самия град Копривщица ще бъдат разположени две сцени, на които ще премерят сили всички чуждестранни гости.

В програмата е предвидено да се включат повече от 12 хил. участници – певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи.

За гостите на събора и на Копривщица ще представлява интерес и представянето на традиционни български занаяти от цялата страна.

Съборът води началото си от 1965 г. и за тези 50 години се е превърнал не само в изява на българския дух, бит и култура, но и в мост, свързващ минало, настояще и бъдеще.

Предложен е за вписване в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добрите световни практики, целящи защитата на нематериалното културно наследство.

Основни организатори на събитието са Министерството на културата, Областната управа на Софийска област и Община Копривщица.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари