Започна профилактика на градския часовник в Русе

1

Бохос Саркисян ще го ремонтира повече от седмица

Започна профилактика на градския часовник в Русе, намиращ се в сградата на бившата банка „Гирдап“. Инициативата е на областния управител Анатоли Станев и е породена от спирането на часовника за няколко дни в края на миналия месец. Дейностите по часовниковия механизъм ще бъдат извършвани от Бохос Саркисян и се очаква да продължат малко повече от седмица, като разходите ще бъдат поети от бюджета на Областната администрация. Часовникът е на повече от 120 години и е марка “Bernhard Zachariä”, произведен в Лайпциг.

Припомняме, че от 13 октомври 2017 г. за часовника безвъзмездно се грижи Александър Първанов, който е приятел и сподвижник на Сдружение „Русчук.БГ“. Той е сред радетелите за опазване и съхраняване на културното наследство в града. Днес за пореден път Александър Първанов съдейства за реализирането на още една благородна кауза.

Гонгът на часовника се чува на всеки кръгъл час, а от 2018 година всяка Коледа и по повод 24-и май звученето напомня на мелодии, свързани със съответния празник.

Преди години отново благодарение на ръководството на Областната администрация в лицето на бившия областен управител Галин Григоров бе сложен специален капак върху вътрешния механизъм на часовника, който да го предпазва от вредни въздействия.

От Областната управа поемат ангажимента да съдействат перманентно за поддръжката на една от емблемите на „Малката Виена“. „Този часовник е представя уникалния европейски дух на Русе. Категоричен съм, че каквото зависи от нас ще бъде направено“, коментира Станев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Аре стига!
    Саркисян, Лебикян, аре стига!100 години храним арменци, сега и украинци, аре стига!
  • 5
    1
    Часовникарят
    Стига с тоз тъп и еФтин пиар бе,Ънътоли-часовникът си е държавна собственост, както и сградата и са предвидени държавни средства за подръжката му!Това е обществено задължение, кво съдействие,ква инициатива,кви пет лева?!?!?През ден през два се туй,стига разтяга таз дъвка-всички те разбраха и разкриха вече-не ставаш, next!😊😊😊😂
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари