Започна многохилядния митинг срещу режима на Вучич

0

Започна грандиозният митинг на сърбите срещу режима на Александър Вучич, предаде репортерът на БГНЕС от Белград.

Хиляди граждани от цяла Сърбия се събраха в центъра на Белград, на площада пред Скупщината.

Присъстват граждани от всички възрасти, но преобладават младите на около 20-30 години, които не желаят да живеят повече под режима на Вучич и да напускат страната. Репортерът на БГНЕС припомня, че за 7 години, откакто той е на власт, Сърбия е напусната от над 320 хиляди души.

Множеството носи плакати, които са ръчно направени и свидетелстват за спонтанността на протеста. На тях се чете: „Приключил си!“, „Не съм тъп“, изписан върху националния флаг на Сърбия. Има и такива, които са в типичния сръбски стил: „Ако искам президентът да ме…, щях да гласувам за Ричард Гиър“. Един от най-любопитните е снимка на Вучич с очила, но с прическата на диктатора Ким Чен Ун и с мустачки на Хитлер и на него пише „Три в едно“.

Пред сградата на Скупщината вече е издигната трибуна. Пред нея има и огромен плакат, на който пише „Слобо приключи в Хага, а ти директно под земята“.

От колоните звучи прочутия шлагер „Пада влада“ /“Пада правителството“ от филма на Душан Ковачевич „Професионалистът“, разказващ за действията на сръбските тайни служби през 90-те години на миналия век срещу опозицията на диктатора Милошевич – бел. БГНЕС/ и изказвания на Вучич. Множеството надува свирки и скандира „Приключил си!“ и „Оставка“.

На митинга се стекоха граждани от цяла Сърбия. Вече има пристигнали от Крагуевац, Крушевач, Петровац, Нови сад и Сремска Митровица. Те скандират „Вучич крадец“ и носят букви, с които изписват думата „Оставка“.

Днешният протест минава под мотото „Един за всички“. Входът на Скупщината е преграден от сериозен полицейски кордон.

Лошото време и дъжда, който в момента се изсипва над Белград, не спря хората да излязат на протест. Те настояват за оставката на Вучич и неговия министър-председател Анна Бърнабич, както и за оставката на председателя на Скупщината Мая Гойкович. Гражданите искат назначаването на преходно правителство и провеждането на „честни парламентарни избори“.

Очаквайте още подробности!

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари