Заплатите не се повишават въпреки дефицита на работна ръка

2
Според инж. Партениотис плоският данък от 10% ощетява работещите и задълбочава неравенствата
Според инж. Партениотис плоският данък от 10% ощетява работещите и задълбочава неравенствата Снимка: Facebook

Според инж. Партениотис плоският данък от 10% ощетява работещите и задълбочава неравенствата

Нищо в защитата на правата на работниците не е паднало от небето, всичко е било въпрос на борба за защитата им, отбеляза в предаването "Точно днес" по БНР вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис. В нашето съвремие дигитализацията - четвъртата технологична революция е новото предизвикателство в защитата на работните места, към това се добавя и новите форми на заетост от дистанция, които се развиха след пандемията.

Инж. Партениотис акцентира върху данъчната система у нас, която с 10% плосък налог, ощетява работещите и задълбочава неравенствата. Това трябва да се промени, трябва да има необлагаем минимум и прогресивно облагане, "за да се спре негативната тенденция най- бедните да плащат по - скъпо и върху тях да отива цялата тежест от поскъпването на живота".

Вече 17 години България е на опашката на доходите в ЕС, отбеляза синдикалистът и това е водеща кауза на профсъюзите.

В България има така наречена "здравословна безработица" от 5.4% и дефицит на работна сила. Парадокс, че това не води до повишаване на заплатите, защото работодателите смятат, че "цената на труда, премерена през производителността на труда, не заслужава да се коригира".

За да се овладее дефицита в бюджета трябва да се увеличат приходите, а не да се свиват разходите, коментира по актуалния политически дебат Йоанис Партениотис.

В този смисъл политическият егоизъм трябва да се преглътне, нуждаем се от стабилно правителство, което да овладее ситуацията, иначе се губим като нация с изтичаща в чужбина работна сила и поощряване на антисистемния националистически вот.

А ако не се поменят нещата - народът е казал "Като не щеш мира - на ти секира" . В този смисъл ще излезем на улицата и ще защитим правата и на работещите, и на пенсионерите, каза синдикалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари