Заплатата на учитяля зависи от шестицата за цигането

0
Докато от шестицата на чавето зависи заплатата на учителя, игото няма да спр
Докато от шестицата на чавето зависи заплатата на учителя, игото няма да спр

Казват, че най-силните клетви са циганските. Това са пълни глупости. Не е необходимо ром да те прокълне, че да си до живот страдалец, трябва само да си учител или социален работник, за да разбереш, че най-голямото проклятие тегне над тебе и си го носиш сам. Това са двете професии с особено добре изразено търпение. А това е най-пословичното, но и заробващо качество на българина. Той носи и на бой, и на мъчения, и на всякакви издевателства - социални, политически и икономически.

Разбира се, за всичко си има причина. Напоследък ефирът пак се напълни с воплите на изстрадали учителки, бити от цели ромски фамилии, щото смуглото хлапе е на път да изпадне от образователната система, а това значи нулева социална помощ за рода. Парекселанс пример за търпение. Защото учителите у нас са задължени да пишат шестици и присъствие в клас на всички ромчета. А причината е много проста и се корени в т. нар. делегирани бюджети. И какво се получава? Омагьосан кръг, в който циганката майка бие даскалката да не изхвърля чавето, щото иначе ще й кръцнат добавките, които охотно тегли всеки месец от банкомата. А тя пък ще се моли на директора да не го изключва, че от същото й зависи заплатата.

Порочното колело се върти от години, но при политиците, които толкова обичат да си чешат езиците по темата, всичко се свежда до повърхностното - циганетата не учат, а получават помощи. Не забелязват, че много от тях завършват даже средно образование, без да са влизали и в една трета от часовете, абсолютно неграмотни и неспособни да си намерят друга работа, освен да крадат. Защото, няма ли циганета, няма и заплати за учителите. Умно измислена система, в която търпението е най-важната категория за педагозите, само с него им стига да живеят.

От нея измъкване няма и никой няма да си позволи да я изкорени - кой ще изрита няколко хиляди циганета от училище и ще обрече даскалите им на глад? Докато от шестицата на чавето зависи заплатата на учителя, игото няма да спре. А както е добре известно, търпението може да продължи и векове. Учителското даже изглежда по-устойчиво.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари