Учителите искат с 30% по-високи заплати

2
Липса на преподаватели: За 9-и път пускам обява за работно място по информатика, заяви Диян Стаматов
Липса на преподаватели: За 9-и път пускам обява за работно място по информатика, заяви Диян Стаматов

Липса на преподаватели: За 9-и път пускам обява за работно място по информатика, заяви Диян Стаматов

През 2023 година трябва да има увеличение на заплатите на работещите в системата на средното образование с 30% – както за учители, така за работещите в Министерството на образованието и науката, и в Регионалните управления на образованието. За това настояват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"Причините са две. Едната е, че сме в началото на новата календарна година. Миналогодишната инфлацията изяде увеличението, направено през 2022 г. Това създава притеснения за хората до каква степен ще се задържат в образованието", каза председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Увеличението миналата година е било на два пъти - 12,3 и 5%, средно 17%, припомни Стаматов.

"Това желание звучи сюрреалистично, но пък управляващите в страната ни трябва да се сетят, че това, с което се занимават през последната година, не занимава значимо нито един от нас. Животът ни върви в темпове и трябва да гледаме основните битови казуси. Нашите колеги в Унгария се надяват на сериозно увеличение, за да достигнат до около 2000 евро", коментира Стаматов.

По думите му управляващите трябва сериозно да спрат с това, с което се занимават през последните седмици и да обърнат внимание на важните неща.

"Те нищо не правят, ходят на работа, говорят, и никакъв резултат", категоричен е Стаматов. Според него няма кой да предложи увеличение с 20%.

"Не стои добре и това искане в момента от Съюза на работодателите. В момента има проблем с намирането на специалисти в много области - математика, информатика, български език и литература, към тях през тази година ще се добавят и природните дисциплини. Основната причина е ниското възнаграждение на учителите в системата", посочи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В момента има сериозен недостиг на учители по информатика, съобщи той.

"За 9-и път пускам обява за работно място по информатика. Идват хора над пенсионна възраст, те не гарантират качественото преподаване. Един млад специалист разчита основно на своето трудово възнаграждение, за да бъде мотивиран", допълни директорът на 119-о училище.

Около 10% от младите специалисти след края на втората година намират друго работно място, заяви Стаматов.

"Това подсказва, че стабилността трябва да бъде гарантирана от запазване на тренда от 125% средна работна заплата", обобщи гостът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    19
    Бивш учител
    И да увеличават заплатата, пак нищо няма да стане. "Старите не давали качествено образование, младите пък гледали парите...." Какво няма да гледам парите ? Като постъпвам на работа да няма да работя за славата на града и за престижа на кмета ? Искат от младите по 4-5 години стаж, а ние от вчера излязохме от университета, че и по селата го вадят голям и затова няма да има попълнения - заради големите им претенции. В днешно време няма професия учител - има "забавачница и звероукротител". Никакво възпитание нямат тези деца. Говорят на учителите на "ти", налитат на бой при взет телефон, заплашват с бащи, домашни не искали, задачи не искали , искат само да ги оставиш на мира и да им пишеш шестици, че няма да вземат стипендия ( И това е от елитно у-ще, от деца, които 10-ти клас не знаят още да членуват и кой е Васил Левски ). Няма какво да лъжа - много филмарчета, негодни за родители, изсраха децата си и после при забележка от чужд човек заплашват със завеждане молба за уволнение на учителя. Направо трябва да забранят професията учител. Станете учители и вижте какво е положението. По-престижно е да си касиер в магазин, отколкото да преподаваш в у-ще.
  • 4
    18
    Хасан
    Учителите Не заслужават такива заплати.Има други ниско платени професии ,които трябва да се актуализират
  • 4
    17
    ЗАКРИВАЙ
    Според логиката на повечето коментиращи, няма нужда да вдигаме никакви заплати, защото първо трябва да се повиши производителността на трудът :D Все едно слушам "експертите" по телевизиите дето ни обясняват как вдигането на МРЗ до средно европейско ниво може да стане само ако повишим производителността на работниците до същото това европейско ниво. Малко е странно как хващаш самолета и след 2 часа по някакъв магически начин производителността ти нараства тройно (ако съдим по заплащането). Ганьо иска даскалите да са бедни, но на него да му вдигат заплатата без да е подобрил нещо в работата си.
  • 2
    16
    Лидия
    Леле,не се ли срамуват,та те нямат нищо общо с истинските учители, ходят на работа само за заплати
  • 5
    15
    Значи
    по - големите заплати няма да направят качествена промяна в учителския състав. Имам един познат - млад учител, по - прост от него и по - неграмотен няма в моя кръг.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари