Замразиха пациенти при -70 градуса за да убият раковите им клетки

19
Тумори в бъбреците бяха отстранени за пръв път у нас чрез замразяване на двама пациенти
Тумори в бъбреците бяха отстранени за пръв път у нас чрез замразяване на двама пациенти Снимка: Монитор

Тумори в бъбреците бяха отстранени за пръв път у нас чрез замразяване на двама пациенти.

Иновативният метод, който все още не се ползва масово по света, се нарича криоаблация. Това съобщиха от Университетската болница „Св. Марина” във Варна, където уникалната за нашата страна интервенция беше направена, предаде Монитор.

Тя беше осъществена от признатия за най-опитен криохирург в света д-р Франко Луняни, съвместно с екипа на проф. Александър Хинев от Клиниката по урология.

Криотерапията е оперативен метод, който се основава на замразяването на тъканите до -70 градуса. Това става чрез въглероден двуокис, подаден през игли, въведени в таргетния орган под компютър-томографски, визуален (лапароскопски) или ултразвуков контрол. Обикновено се извършват няколко цикъла на замразяване и размразяване, което води до клетъчна деструкция и тъканна некроза.

Криоаблацията е безкръвна процедура, свързана със значително по-малко усложнения в сравнение със стандартните операции, разясни проф. Хинев. Тя представлява алтернатива на стандартните урологични операции, с тази разлика, че при нея няма оперативни разрези. Тези процедури се поемат изцяло от Националната здравноосигурителна каса.

Още двама пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия и един със злокачествено заболяване на простатата бяха третирани посредством новия метод. Възстановяването след криоаблация на простатата е бързо – пациентът може да се изпише още на следващия ден, а до 2 седмици се сваля и катетърът.

Д-р Франко Луняни сподели, че условията за работа в УМБАЛ „Св. Марина“ са отлични и по нищо не се различават от тези в най-добрите болници по света.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари