Заместник-шефът на НАТО: Войната се връща в Европа и Близкия Изток

0
В средата сме на геополитическо земетресение
В средата сме на геополитическо земетресение Снимка: БГНЕС

В средата сме на геополитическо земетресение

Войната се връща в Европа и Близкия Изток. Това заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана на откриването на 12-ото издание на Aspen-GMF Bucharest Forum 2023 в Букурещ.

“Ако погледнем региона от по-широка перспектива, ще видим без съмнение, че сме на средата на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа и Близкия Изток. Терористи нападат всеки, навсякъде по всяко време. Не бива да забравяме и да помагаме на тези, които се нуждаят от помощта ни и можем да го направим заедно”, каза Мирча Джоана.

Той изрази мнение, че Черноморският регион никога не е бил самостоятелен, не е стоял самотен.

“Няма дейност по света, която да не е свързана с Черно море - през киберсигуронст, икономика, политика”, отбеляза заместник-генералният секретар на алианса. Той допълни, че много пъти е имало геополитически състезания през историята, но не е имало такава трансформация на демократични основи и ценности.

“Виждаме невероятно обединение в Трансатлантическия свят. Искам да благодаря на нашите съюзници. Когато дронове се разбиха на румънска територия, беше обезпокоително. САЩ засили присъствието си в Румъния. Други съюзници направиха същото”, коментира Мирча Джоана.

Той не пропусна да отбележи, че в петък ще посети България.

“Ще проведем обши учения с нашия съсед на юг и това е много важно”, подчерта заместник-генералният секретар на алианса.

Той коментира и войната в Украйна, като отбеляза, че европейската сигурност зависи от изхода на тази война и много неща по света зависят от войната.

“Някои коментират, че сме се изморили от войната в Украйна. Не можем да си позволим това.. Знам, че в региона ни има много въпросителни относно тази война, но трябва да продължим да подкрепяме Украйна и това е единственото нещо, което трябва да направим заедно”, каза Мирча Джоана.

По думите му и тази година Русия ще се опита да подкопае енергийната сигурност през зимата.

“Ще се опита да държи Украйна на тъмно и студено. Това е нечовешко. Но Украйна е много по-добре подготвена от миналата година”, допълни Джоана.

Той сподели плановете на НАТО да инвестира повече в сигурност.

“ЕС и Канада заделят 8,3 процента от бюджета за отбрана. Полша догодина е предвидила 4 процента от БВП за отбрана, а Румъния - 2,5 процента и това са добри новини, имаме нужда от това”, отбеляза Джоана.

Заместник-генералният секретар коментира още, че центърът на гравитация в Европа се движи на изток.

“Имаме нов икономически и геополитически център на гравитация на нашия континент”, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Ама
    Америка си постига целта тук да има война .Има поговорка когато вола рие пръста сама пада на гърбъму .
  • 7
    1
    Войната не се завръща
    Вие я докарахте с покана от зад океана.Това умеете.Вие правите войните.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари