Замерват ли катаджиите прозрачността на автомобилните стъкла?

0

Полицаи написаха акт на русенец заради тъмни стъкла на автомобила.

Органите на реда обаче не замерили прозрачността им, твърди в социалната мрежа потърпевшият.

Това се е случило на 4 април в района на "Русенско ханче". Гражданинът отбил на паркинга на Ханчето, за да снима паркираната там патрулка. След като потеглил отново, полицаите тръгнали след него и го спрели за проверка на документи. Попитали защо ги е снимал, а той отговорил "защо, да не е забранено". Тогава единият униформен казал: "Сега ще ти спра колата от движение, заради затъмнени стъкла".

Направили му акт, в който русенецът вписал, че има възражения, понеже по никакъв начин са измерили пропусквателната способност на стъклата. Служителите на МВР направили само снимка на колата, без да свалят табелата на автомобила. Взели малкия талон на колата и талонът за контролни точки.

Потърпевшият шофьор заявява, че ще обжалва акта в съда.

Законът за Движението по пътищата е променен в края на януари 2017 г. Отпада забраната да се затъмняват задното стъкло на автомобила и стъклата на двете задни страни, но при условие че има огледала за виждане назад от двете страни на автомобила. Остава забраната да се намалява прозрачността на челното стъкло и стъклата на двете предни странични врати.

Как обаче полицаите установяват кой автомобил е със затъмнени стъкла? Всяка областна дирекция следва да разполага с уред, който да измерва прозрачността на автомобилните стъкла, чиито допустими граници са посочени в закона. Подобни ситуации създават предпоставки за субективна оценка и много често хората обжалват актовете и глобите си в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари