Замаяност, загуба на памет и главоболие - още симптоми на COVID-19

0
Обхватът на проучването е доста ограничен, тъй като в него са участвали само пациенти от 10 болници в Чикаго, но дава добър ориентир за това, че COVID-19 не е просто респираторна болест
Обхватът на проучването е доста ограничен, тъй като в него са участвали само пациенти от 10 болници в Чикаго, но дава добър ориентир за това, че COVID-19 не е просто респираторна болест

Ново проучване в Съединените щати сочи, че неврологичните проблеми са чест симптом за COVID-19, пише „Тайм“

Девет месеца от началото на пандемията с новия коронавирус списъкът със симптоми продължава да се увеличава. Докато в началото кашлицата, високата температура и затрудненото дишане бяха сочени като водещи, сега към тях са добавени и увреждане на органите, кожни проблеми, стомашно-чревни неразположения, както и проблеми с мозъка и нервната система, разкрива bTV.

Докато преди се смяташе, че неврологичните нарушения са рядко срещани, проучване в болниците в Чикаго сочи, че всъщност те са доста по-чести.

Проучването е публикувано на 5 октомври в „Анали по клинична и транслационна неврология“ и е първото, което проследява разпространението на неврологични симптоми при пациентите с COVID-19 в Съединените щати.

От 509 пациента в болниците в Чикаго, 82% от тях са имали и неврологичен симптом по време на боледуването си.

Най-често срещани са болки в мускулите – 45%, и главоболия – 38%.

Около една трета от пациентите са развили енцефалопатия – термин, който означава разстройство или заболяване на мозъка. Енцефалопатията се изразява най-често с промени в менталното състояние на пациентите под формата на летаргия, загуба на памет, намалени когнитивни способности и объркване.

Около 30% от пациентите са изпитали замайване, 16% са загубили чувството си за вкус, а 11% - за мирис. Много малко пациенти са изпитали сериозни неврологични усложнения като удари и гърчове.

Неясноти и около лечението

Учените посочват, че не е ясно дали вирусът причинява неврологичните проблеми или самото лечение. Медикаменти конкретно за COVID-19 не съществуват, като лекарите прилагат на пациентите вече известни терапии, които да се справят със симптоматиката на заболяването.

В проучването дават пример, че кортикостероидът дексаметазон, който стана популярен заради американския президент Доналд Тръмп, може да доведе до необичайни странични ефекти като промени в настроението, безсъние и замаяност.

Медицинският текст поставя под съмнение дали президентът Тръмп може да изпълнява длъжността си достатъчно ефективно, докато се лекува от COVID-19. Още в самото начало стана ясно, че той приема медикаменти, които се дават предимно на по-тежки случаи.

Проучването открива още, че развитието на енцефалопатия е по-често срещано при по-възрастни пациенти.

Обхватът на проучването е доста ограничен, посочват от „Тайм“, тъй като в него са участвали само пациенти от 10 болници в Чикаго, но дава добър ориентир за това, че COVID-19 не е просто респираторна болест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари