Закриват националния център по наркомании

1
Това е втори опит за затварянето му, функциите ще се поемат от центъра по обществено здраве
Това е втори опит за затварянето му, функциите ще се поемат от центъра по обществено здраве Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Националният център по наркомании да бъде закрит, а функциите му да се поемат от Националния център по общественото здраве и анализи (НЦОЗА).

Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за структурни промени в системата на здравеопазването, качен за обществено обсъждане, пише 24 часа.

Дублиране на едни и същи дейности, изпълнявани от центъра по наркомании и от дирекция в Министерството на здравеопазването - с това мотивира предложението си министър Кирил Ананиев.

След промени през 2001 г. центърът по наркомании започва да изпълнява функции по превенция на злоупотребата с наркотични вещества, както и за грижа и рехабилитация на лица, злоупотребяващи или зависими от наркотици.

Дейностите по профилактика, диагностиката и лечението на злоупотребяващите и зависимите пък са преминали към Държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании в Суходол. Така функциите на центъра се припокривали с тези на дирекция “Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости” в МЗ, която обаче е разкрита доста по-късно - през 2017 г.

За да се гарантира, че няма да има прекъсване на специфичните дейности на центъра след прехвърлянето му към НЦОЗА, 13 от общо 18-те му служители ще бъдат назначени на работа там. Други двама от специализирната администрация пък ще бъдат прехвърлени в Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании, като целта е да се запази функциониращият към момента лабораторен комплекс там.

Подобна идея за закриване на центъра по наркомании имаше и през 2014 г., но тогава по настояване на пациенти и неправителствени организации това не се случи. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари