Закриват Мартенските музикални дни тази вечер

2
Концерт на Русенска филхармония поставя края на фестивала
Концерт на Русенска филхармония поставя края на фестивала

Концерт на Русенска филхармония поставя края на фестивала

С концерт на Русенска филхармония с диригент Димитър Косев и със солист Гиорги Гигашвили (пиано) тази вечер в Доходното здание в Русе ще бъде закрито 63-тото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни". Това съобщи директорът на музикалния форум Ива Чавдарова, цитирана от БТА.

Програмата включва Първия клавирен концерт на Йоханес Брамс и Осма симфония от Антонин Дворжак. Началото ще бъде поставено с изпълнение на Българска рапсодия "Вардар", с която ще бъдат отбелязани 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров.

По думите на маестро Димитър Косев Рапсодия "Вардар" е едно от най-обичаните български произведения по цял свят. То е емблема на българската музика.

Косев обясни, че Осмата симфония на Дворжак е една от любимите на оркестъра на Русенската опера.

Грузинският пианист Гиорги Гигашвили каза, че за трети път идва в България, но това ще бъде негово първо участие във фестивала "Мартенски музикални дни". Той обясни, че с нетърпение очаква срещата с публиката.

Шейсет и третото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" продължи две седмици в Русе. В него се включиха повече от 450 участници от 10 държави. Музикалният форум предложи над 20 събития - оркестрови програми, ансамблови концерти, балетен спектакъл, съпътстващи събития и дебютиращи на българска сцена артисти и състави.

"Мартенски музикални дни" е една от най-дългогодишните и реномирани фестивални сцени в България. Това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961 година и организиран от Община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена, посочват организаторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Тончо Пънаров
    Закрийте ги тия Мартенски музикални дни. Изкуствено създадени за да се пропагандира класическата музика в българското общество по време на соца, тия мартенски дни нямат място в Русе и България. Парите да се използват на чалга и порно в Общината!
  • 5
    2
    Софи
    Така е,Бах можеше да включат,,,а те непопулярна българска музика!Балета Калиопа, ужасяваща музика,главата ще те заболи,много сте зле тази година!
  • 4
    1
    Anton
    Сменете я тази!Много скучно закриване !Защо няма предкласика,барокова музика??
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари