Законопроект за канабиса обсъждат в Германия

0
Полицейският профсъюз в страната настоява за промени
Полицейският профсъюз в страната настоява за промени

Полицейският профсъюз в страната настоява за промени

Полицейският профсъюз в Германия призовава Бундесрата (горната камара на парламента), да внесе изменения в законопроекта за частично легализиране на канабиса, преди той да бъде утвърден като закон и на 1 април да влезе в сила, съобщи ДПА.

Особено съжаляваме, че законът не предвижда преходен период, който да позволи на полицията, митниците, съдебните власти и службите за социални грижи за младежта в страната да се подготвят за новата правна ситуация“, заяви заместник-председателят на профсъюза Александер Пойц в писмо до председателя на Бундесрата Мануела Швезиг.

Полицейският профсъюз иска от Швезиг да изпрати законопроекта до комисията за посредничество на следващото заседание за изясняване на неразрешените въпроси. Според профсъюза в противен случай ще има правна и оперативна несигурност, като неразрешените въпроси включват влиянието на употребата на канабис върху движението по пътищата и начините за установяването ѝ при шофьорите при липса на съответното оборудване.

Полицейският съюз на Германия също така се безпокои, че престъпните банди бързо ще се приспособят към новата правна ситуация, ще променят модела си на печалба и е възможно бързо да открият нови пазарни ниши, ако законът влезе в сила без изменения, предава БТА.

На 23 февруари Бундестагът (долната камара на парламента) прие законопроект, позволяващ на пълнолетните да притежават до 25 грама канабис за лична употреба на обществени места. До три растения канабис ще бъдат разрешени за отглеждане у дома, както и съхраняването там на до 50 грама от дрогата за лична употреба.

Пушенето на канабис ще бъде забранено във и в радиус от 100 метра около училища и спортни обекти.

Бундесратът трябва да разгледа законопроекта идния петък. Той не изисква одобрението на горната камара, но тя може да сезира комисията за посредничество с Бундестага и да забави процеса на утвърждаването му.

До момента три комисии в Бундесрата са препоръчали проектът да бъде изпратен на комисията за посредничество. Единствено транспортната комисия препоръчва той да бъде приет в настоящия си вид.

Говорителят по здравната политика на групата на Зелената партия в Бундестага Янош Дамен призова 10-те правителства на федерални провинции, където партията участва в управляващата коалиция, да се обявят против сезиране на комисията за посредничество.

Много неща предполагат, че, ако законът влезе в комисията за посредничество, той няма да излезе от там“, заяви Дамен. Това означава, че законопроектът ще бъде провален.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари