„Заклани прасета“ оживяха в Силистренско

2
Стопани са са обезщетение, но се оказало, че в действителност прасетата не са заклани
Стопани са са обезщетение, но се оказало, че в действителност прасетата не са заклани

Два случая са констатирани в Силистренското село Калипетрово, при които собственици на прасета са отчели, че са ликвидирали свинете си в т.нар. заден двор, взели са обезщетение за дезинфекция, но се оказало, че в действителност прасетата не са заклани.

По единия от случаите вече се работи за издаване на наказателно постановление, съобщават от Областната администрация в Силистра след провеждане на заседание епизоотичната комисия.

Проверката на ликвидирните вече стопанства продължава и тези дни в различни населени места, включително и ГКПП Силистра и ГКПП Кайнарджа във връзка с предприетите мерки. Предстои втора проверка, вече на „европейско ниво“, но за област Силистра тя ще бъде само по документи, т.е. проверяващи няма да посещават обектите с АЧС, съобщават още от Областната управа.

Подобни проверки вече текат и в Русенско, стана ясно след заседанието на Областната епизоотична комисия. Към момента проверени са вече 89 от общо 788 стопанства, където са отглеждани прасета за лични нужди, като е имало опасения за укрити животни, но при проверката такива не са констатирани.

Към настоящия момент са подадени сигнали за налични прасета от тип „заден двор“ в две населени места от областта, казват от Русее. Резултатите от проверката на място ще станат ясни по време на следващото заседание на епизоотичната комисия, допълват от там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари