Загубата на периферно зрение увеличава риска от автомобилна катастрофа

0
Изследователи са работили с данни на повече от 31 000 шофьори над 50-годишна възраст, събирани в продължение на почти 30 години
Изследователи са работили с данни на повече от 31 000 шофьори над 50-годишна възраст, събирани в продължение на почти 30 години

Изследователи са работили с данни на повече от 31 000 шофьори над 50-годишна възраст, събирани в продължение на почти 30 години

Загубата на периферно зрение увеличава риска от автомобилна катастрофа, съобщи ЮПИ, позовавайки се на австралийски изследователи, които представиха труда си на годишна среща на Американската академия по офталмология в Сан Франциско.

Изследователите са се фокусирали върху зрителното поле на шофиращия човек. Широкото зрително поле позволява на шофьорите да виждат потенциални опасности от двете страни на автомобила и в същото време да следят случващото се пред тях. Изследователите от университета на Западна Австралия са работили с данни на повече от 31 хил. шофьори над 50-годишна възраст, събирани в продължение на почти 30 години, пише БТА.

Повече от 4000 от по-възрастните шофьори са участвали в поне една автомобилна катастрофа. Повече от половината от тях са имали известна загуба на зрителното поле.

Анализът показва, че макар и малка загуба на зрителното поле в двете очи увеличава риска от катастрофа с 84 процента.

"Много хора смятат, че добра зрителна острота и яснота на зрението са достатъчни за безопасно шофиране“, каза в прессъобщение д-р Шибон Манърс от университета на Западна Австралия, която е водещ автор на изследването. "Надяваме се, че тези резултати ще помогнат за информирането и на обществото, лекарите, лицензиращите органи и хората, които искат да шофират безопасно."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    daskal
    Загубата на периферни мозъчни клетки най-много я увеличава. Про шофьорът кара отлично и с 12 диоптъра. Той разчита трафика и улавя опасноста преди да се е разгърнала. А не да ми скача на кучките, когато е вече късно и никой не е предвидил, какво го очаква.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари