Загина първият японски гражданин в боевете в Украйна

2
Мъжът е бил част от подразделение, участващо в украинската контраофанзива на източния фронт
Мъжът е бил част от подразделение, участващо в украинската контраофанзива на източния фронт Снимка: Getty Images

Мъжът е бил част от подразделение, участващо в украинската контраофанзива на източния фронт

Японец, сражавал се заедно с украински войници срещу Русия, стана първата известна японска жертва във войната в Украйна, съобщи правителството в Токио, цитирано от Франс прес, предаде БТА.

Мъжът, на около 20 години, е бил убит при стълкновение в сряда, съобщи пред репортери говорителят на японското правителство Хирокадзу Мацуно. Служител на японското външно министерство заяви, че това е първият японски гражданин, загинал в Украйна "от началото на руското нашествие през февруари".

В момента японски дипломати "се свързват със семейството и предлагат необходимата помощ", добави Мацуно.

Властите не предоставиха повече подробности. Според медиите мъжът е бил част от подразделение, участващо в украинската контраофанзива на източния фронт.

Япония призовава от месеци гражданите си да напуснат Украйна и издаде най-високото си ниво на предупреждение да не се пътува до страната.

През февруари украинският президент Володимир Зеленски открито призова чужденци от цял свят да се присъединят към "международен легион", който да се бори с руското нашествие в страната му. Около 20 000 доброволци от цял свят, предимно от европейски държави, откликнаха през март на призива на Киев, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба.

През юни Москва, която ги смята за "наемници", изчисли, че те наброяват 7000 души, и заяви, че е убила 2000 от тях от началото на военните действия. Има и пленени чуждестранни бойци.

Миналата седмица властите в Тайпе съобщиха, че 25-годишен тайванец, който се е включил в операцията в Украйна срещу руските сили, е бил убит при бойни действия. Това бе първата известна жертва от Тайван.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    2
    На тебе
    са ти бастисали изкривения мозък,ватенка вмирисана.
  • 7
    1
    Хм!
    И ся кво? Бастисаха жълтуркото заради зелената наркоза?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари