Задава се нова катастрофа в Хаити

1
Бурята "Грейс" заплашва да причини още разрушения
Бурята "Грейс" заплашва да причини още разрушения Снимка: © Getty Images/Guliver

Бурята "Грейс" заплашва да причини още разрушения

Над 1400 са вече жертвите на труса в Хаити, десетки хиляди са без покрив над главата си. В тази катастрофална ситуация страната е изправена пред ново бедствие: бурята "Грейс" заплашва да причини още жертви и разрушения. алармира Дойче Веле.

След тежкото земетресение в Хаити спасителните екипи продължават да търсят оцелели под рухналите сгради. Много предпазливо багери разчистват развалините, тъй като е твърде вероятно под тях да има затрупани живи хора.

Задава се нова катастрофа

Спасителите бързат, тъй като катастрофалната ситуация може допълнително да се влоши заради тропическата буряГрейс", която заплашва да причини тежки наводнения. В резултат много повредени от земетресението сгради биха могли да рухнат.

Разрушения след земетресението

Разрушения след мощното земетресение

През 2010 година Хаити пострада тежко от друго унищожително земетресение, което отне живота на повече от 200 000 души. Тогава много от градовете и общините нямаха спасителни планове за действие в извънредни ситуации.

Днес картината не е по-различна: има проблеми със снабдяването на пострадалите райони с най-необходимото, а до някои от тях спасителите изобщо не могат да достигнат - цели улици или пътища са затрупани след серията от трусове. И докато хуманитарните помощи тепърва стартират, страната е изправена пред ново бедствие - тропическата буряГрейс" заплашва да причини още жертви и разрушения.

Обилни валежи

Обилните валежи вече започнаха

Междувременно броят на жертвите на земетресението надхвърли 1400, а поне 7000 души са ранени. Най-пострадали са районите в югозападната част на страната.

Болниците са препълнени

Земетресението със сила 7,2 по скалата на Рихтер предизвика и множество земни свличания. Епицентърът на труса е на 125 километра западно от столицата Порт-о-Пренс. По официални данни рухналите сгради са повече от 7000, а други около 5000 са силно повредени - болници, училища, църкви, офис-сгради. Над 80 000 къщи са разрушени или тежко повредени, десетки хиляди семейства са останали без покрив над главата си. Лекари алармират, че в болниците вече нямат капацитет да приемат повече пациенти. А пострадали продължават да пристигат.

Изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор посочи като приоритети медицинското обслужване и осигуряването на чиста питейна вода и подслон за пострадалите от бедствието. Положението допълнително се утежнява от местни враждуващи престъпни банди, които затрудняват достъпа на спасителите и хуманитарните служители до тежко пострадалите райони. И всичко това на фона на проблемите на страната в битката срещу пандемията - дотук в Хаити са получили едва 500 000 дози от ваксините срещу Ковид-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари