Задава се нов ръст с до 30% на основни храни у нас

0
„Говорим за безработица, говорим за масово обедняване на нацията, за изключително натоварване на социалната ни система и за социално напрежение“, каза Добри Митрев, председател на УС на БСК
„Говорим за безработица, говорим за масово обедняване на нацията, за изключително натоварване на социалната ни система и за социално напрежение“, каза Добри Митрев, председател на УС на БСК Снимка: БГНЕС / Архив

Предприятия предупреждават, че са застрашени от спиране на работата заради високите цени на тока, а икономисти алармират за голяма инфлация

Близо 650 лв. за мегаватчас - толкова е средната цена на електроенергията днес на Българската енергийна независима борса, съобщава bTV

Вчера са отбелязани рекордни стойности в някои часове от над 1170 лв. за мегаватчас. В същото време пазарът на сделки с фючърси също върви нагоре с над 50-процентен ръст.

На този фон синдикати и работодатели прогнозират ръст с до 30% на някои основни храни.

Директорът на завод за метални изделия не може да си направи план за повече от две седмици заради променящите се цени на електроенергията. В същото време не иска да стига до съкращаване на работници.

„Откакто започна войната в Украйна, има увеличение и на стоманата... само днес с 20%, има увеличение на боята, транспорта - цялата верига от разходи се е повишила значително“, заяви директорът Кирил Яков.

А работодатели и синдикати са категорични, че скъпият ток за бизнеса в комбинация с растящата инфлация, прогнозите за която стигат до 15 на сто, ще се усетят по джоба на всеки човек.

„Говорим за безработица, говорим за масово обедняване на нацията, за изключително натоварване на социалната ни система и за социално напрежение“, каза Добри Митрев, председател на УС на БСК.

„Някои стоки ще нараснат с над 20 процента и това са стоки от първа необходимост, които присъстват на нашата трапеза“, допълни Виолета Иванова от КНСБ.

От своя страна държавата ще облекчи процедурите за изграждане на ВЕИ централи, така че различните производства да могат да разчитат на собствен ток. Бизнесът обаче иска помощта от 250 лв. от кабинета драстично да се увеличи.

„Цена, която е валидна в рамките на часове или ден, и от нея да се извеждат правила за компенсации, не е най-разумното нещо“, отбеляза министърът на икономиката Александър Николов.

Компенсациите за бизнеса са разписани до 31 март, след това ще имаме нов регулатор на електроенергийната борса, който разработва нов пазарен сегмент на ниски цени, така че бизнесът да може да си купи“, обясни финансовият министър Асен Василев.

Според енергийния министър не се предвижда токът за бита да поскъпне, но цената на парното министър Николов обвърза с тази на природния газ, а тя през последните дни расте.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари