Задържаха мним полицай, обирал възрастни хора

1
Старият познайник на полицията "шетал" в Шумен
Старият познайник на полицията "шетал" в Шумен Видео: Монитор

Мъж, представящ се за полицай по превенцията е бил арестуван за кражба на пари от домовете на възрастни хора, съобщи говорителят на ОДМВР Ася Йорданова.

41-годишният Петър С. е стар познайник на органите с 14 криминалистични регистрации и осъждане за подобни превенции, в които се дегизирал като социален работник, информира Монитор.

През първите дни на юни в Шумен се появили няколко жалби от граждани за кражби и измами по домовете им. На различни адреси в града, предимно по домовете на много възрастни и трудно подвижни пенсионери се появявал непознат мъж, който се представял за полицейски служител. Обяснявал, че покрай многото измами целта му е да провери дали възрастните хора са си прибрали парите на подходящо място, за да ги защити от посегателствата на крадци.

"По време на „превантивната си дейност“ успявал да разбере къде хората държат спестяванията си. Използвал различни трикове да отклони вниманието им, за да отнеме парите. По тази схема са извършени кражби от шест семейства в града.", разказа Ася Йорданова.

След оплакванията били образувани четири досъдебни производства и заведени още 2 преписки. Първоначално криминалистите от Шумен решили, че се е активирал някой стар познайник от местния контингент и започнали да си проверяват хората. Описанията, които давали жертвите обаче били много различни - от костюмиран млад мъж, до мъж с папки на средна възраст, облечен в спортни дрехи. Общото между всички тия образи била високата комуникативност. Изглеждал истински загрижен за възрастните.

Оказало се, че Петър С е от Каварна, а в Шумен идвал като гастрольор. Спазвал блестяща конспирация. Не използвал автомобили за придвижването си, за да не бъде засечен по номера на колата. Пътувал с влак и автобус. Носел си дрехи и постоянно се преобличал - оттам дошли и описанията за мъже с различна външност. Въпреки засилените мерки да не бъде заловен, полицаите от Шумен попаднали по следите му и в сряда бил локализиран във Варна, арестуван и принудително доведен в Шумен.

Преди да започне кариерата на Петър С. като „полицай“, измамникът се е представял като социален работник. Осъждан е. Изтърпял е ефективно наказание „лишаване от свобода“. С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Шумен е задържан за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари