Задължителният вот е невъзможен

0
Задължителният вот не е нещо лесно
Задължителният вот не е нещо лесно

Задължителният вот е невъзможен. Дори да се въведе, част от текстовете ще бъдат премахнати от съдиите, защото по конституция подобно нещо е невъзможно. Това коментира в предаването "Денят на живо" специалистът по изборните системи Димитър Димитров. Дори и да се въведат санкции за негласуване, те ще заприличат на глобите на КАТ – има 8000 глоби, но никой не ги плаща, защото няма механизъм, с който да бъдат събрани, обобщи ситуацията той.

Задължителният вот не е нещо лесно, стана ясно още от думите на Димитров. От една страна за такова нещо е нужен ресурс, защото за всеки гражданин ще трябва да се плати и да се осигури секция. На следващо място е нужно и по чисто административен ред се направи специален списък на избирателите.

По отношение на мажоритарния вот, неговото въвеждане няма да доведе до загиване на малките партии. Ако обаче се въведе 100% мажоритарен вот, това може да засегне ДПС, коментира той.

Димитров не се ангажира с прогноза до какъв вариант на гласуване ще се стегне у нас, но ако референдумът, на който ще се постави този въпрос, се произнесе, че трябва да има мажоритарен вот, депутатите трябва да решат проблема. От тук насетне има няколко възможни решения. По всяка вероятност, според него, у нас ще се избере смесеният вариант, при който има 50% пропорционален и също толкова мажоритарен вот.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари