Задължават студентите държавна поръчка да работят у нас

1
Целта е да се избегне изтичането на квалифицирани кадри в чужбина
Целта е да се избегне изтичането на квалифицирани кадри в чужбина Снимка: БГНЕС

Целта е да се избегне изтичането на квалифицирани кадри в чужбина

Разработване на механизъм, по който студентите държавна поръчка ще бъдат задължени да работят определен период от време у нас.

Това е заложено в Националното тристранно споразумение между правителството, социалните партньори, национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, което беше подписано днес.

Целта е да се избегне изтичането на квалифицирани кадри в чужбина. В една от точките на споразумението е посочено също, че ще бъдат направени промени във финансирането на вузовете, които да насърчават реализацията на българския пазар на труда. От там става ясно, че от държавния бюджет ще се отпускат кредити и стипендии, ако студентите се ангажират да работят у нас за определен период от време. Към момента се отпускат месечни стипендии за успех, приоритетни специалности, а от следваща година ще има и по 100 лв. месечно бонус за всички, които са постигнали най-високи резултати на матурите и са избрали да запишат специалност, която е приоритетна за държавата - педагогически, физически, химически и инженерни науки.

Както Агенция Монитор вече съобщи, споразумението предвижда и въвеждане на задължително предучилищно образование за децата на 4-годишна възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари