Зачестяват кражбите на дърва и въглища в малките населени места в Русенско

2
Пенсионер в село Бабово открадна 100 килограма въглища от местното читалище
Пенсионер в село Бабово открадна 100 килограма въглища от местното читалище Снимка: БТА

Увеличават се случаите и на незаконна сеч на дърва

В разгара на енергийната криза зачестяват кражбите на дърва и въглища в малките населени места. Последният случай е от село Бабово. Пенсионер от селото задигнал 100 килограма въглища от местното читалище. Увеличават се случаите и на незаконна сеч на дърва.

Мъжът от село Бабово видял четири чувала с въглища пред сградата на читалището и решил да се подсигури за зимата. След намесата на местния полицай крадецът бил открит, а въглищата – върнати. Но събитията не винаги се развиват така. От русенската полиция отчитат ръст на подобни кражби, предава БНТ.

"Заявителските материали са сигнали за извършени престъпления незаконна сеч на дървесина и кражба на въглища", коментира комисар Димитър Вачков - началник на сектор "Охранителна полиция".

Хората от Бабово още от лятото търсят варианти да си подсигурят отоплението по възможно най-евтиния начин.

Данка Иванова също е пенсионерка, има заболяване на очите и лекарите ѝ казали да не вдига тежест повече от 5 килограма, но когато парите не стигат, пренебрегнала забраните.

"По принцип съм си купувала до миналата година. Тази година ходих с един мой приятел да чистим градина. Рязахме, чистихме и прибирахме. В складовете разбрах, че са били над 250 лева за няма и кубик", обясни Данка Иванова.

Заради високите цени и в кметството в Бабово се стремят да правят икономии.

"В кметството сме си закупили дърва и въглища до края на декември, началото на януари сме се заредили. Надяваме се цените да паднат… ако не – през следващата бюджетна година ще закърпваме положението", коментира Пламен Пенков – кмет на село Бабово.

Хората се молят и за по-мека зима. Както Милена Енчева, която отоплява семейната къща на парно с газ.

"Надяваме се да падне газа. Иначе, ако не – на ток", казва тя.

В помощ на социално слабите в село Бабово са организирали социален патронаж, който обслужва близо 150 души от 4 села.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    AFSasg
    режете гората, избийте животните , ДА НЯМА НИЩО ЗА ВРАГА
  • 5
    2
    Пострадал
    Аз искам да питам какво стана с разследването на обирите на голям брой къщи в Церовец? До кога ще търпим набезите на тъмно лилавите платени избиратели на ОПГ ГРОБ=ДПС? Полицията какво прави по случая?
  • 4
    1
    Георги
    И в Каран Върбовка е така - сече се в гората поголовно и никой не проверява Кмета си затваря очите, за да няма неприятности, полицаят се е качил на трактор и се занимава със земеделие ,ловната дружинка бракониерства всяка вечер.Чудо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари