Забраняват със закон да се спи на плажа

0
Няма да може свободно да се разпъват палатки и да се паркира на 100 метра от морето
Няма да може свободно да се разпъват палатки и да се паркира на 100 метра от морето

Депутатите са на път да забранят със закон спането на плажа. Както и свободното опъване на палатки и паркирането на 100 м от морето.

В четвъртък регионалната комисия в парламента прие на второ четене промени в закона за Черноморието, които забраняват в зона А “пренощуване, къмпингуване и паркиране извън определените за това места”. Въпросната зона обхваща ивицата на 100 метра от морето.

Вносител на предложението е депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Той обясни, че и в момента имало такава забрана, но тя била в подзаконови актове.

Проверка на “24 часа” не откри наредба към закона. Идеята за забрана на свободното къмпингуване се открива в проекти за общински наредби в някои морски градове, като се споменават и глоби от 500 до 5000 лева.

Според Петко Цветков от “Зелените” приетият текст е неясен и влизал в противоречие с човешкото право за свободно придвижване и нарушава правото на собственост. Ако той бил гласуван и пленарна зала, щяло да излезе, че човек нарушава закона, дори да заспи за малко на плажа.

Плажовете “Иракли”, “Корал” и “Карадере” няма да бъдат отдавани на концесия и на тяхната територия няма да може да се извършва търговска или стопанска дейност, решиха още депутатите.

Предложенията са съгласувани с Министерството на туризма и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С измененията се създаде понятие “морски плажове за природосъобразен туризъм”. За хигиената по тези плажове, извозването на отпадъците и поставянето на предупредителни табели ще послужат приходите от концесии и наеми на други ивици.

Депутатите приеха още да се забранят спортно-развлекателните дейности, както и заведенията по тях.

Досега в закона курортите Албена, Златни пясъци, Св.св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни и Международен младежки център – Приморско, бяха определени като “селищни образувания с национално значение”.

С предложените промени те вече ще са национални курорти и минават под контрола на туристическото министерство. В гласувания на първо четене законопроект те бяха единствените, които бяха оставени на регионалното министерство.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари