Забраняват пушенето в пристройки и найлонови помещения

1
Заведенията вече няма да могат да избягват забраните за пушене
Заведенията вече няма да могат да избягват забраните за пушене Снимка: Dunavmost / Архив

Във временните помещения пред заведенията, оградени често с найлонови стени и покриви, с които се заобикаляха забраните за пушене на закрито, вече също няма да може да се пуши.

Това е една от промените в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство и качени на сайта за съгласуване на правителството. Предвижда се до един месец засегнатите страни да дадат становища по измененията.

Заради различните методи, с които заведенията избягваха забраната за пушене на закрито, от ведоството предвиждат промяна в дефиницията що е то закрито помещение. Под "закрито обществено място" вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

"От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето", се отбелязва в мотивите на вносителите.

Предвижда се също разширяване на изделията, които ще бъдат забранени за пушене на закрито. Вече няма да е забранено само тютюнопушенето, а ще е забраенно пушенето на тютюневи изделия. Според дефиницията пък "тютюневи изделия" са всички, които могат да бъдат консумирани и са съставени дори и частично от тютюн. От това се разбира, че в обхвата попадат и електронните цигари, както и модерните напоследък бездимни тютюневи изделия IQOS.

Също така забраната се разширява и върху популярните най-вече сред младежите наргилета – ще се забрани употребата на закрито на "изделия за водна лула, несъдържащи тютюн". Въвеждането на такава забрана се обмисля от години, но едва днес е формулирана в законодателна инициатива.

"Потребителят на водна лула (наргиле) вдишва токсични вещества, които се срещат и встандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилватвредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на въглероден диоксид, въглероден моноксид (при непълно изгаряне), азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Пушенето на наргиле е свързано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите. Вдишването на въглероден моноксид води до припадъци и при някои пушачи поради острата интоксикация – до намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките, повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето", отбелязват от здравното министерство. И посочват, че по данни от международно изследване на Световната здравна организация, проведено 2013 – 2014 г., България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните.

С друг текст пък се предвижда и забрана за продажба на деца на изделия, свързани с тютюневите, като тук се включват и изделията за водна лула, несъдържащи тютюн.

Друг сериозен механизъм за контрол над заведенията е въвеждането на възможност за спиране от експлоатацията на обект за определен срок в случаите на повторно нарушение на забраната за пушене на тютюневи изделия и изделия за водна лула, несъдържащи тютюн. "Целта е предвидената в закона санкция за системно нарушаване на забраната за пушене да оказва възпиращо и възпитаващо въздействие и да мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти", отбелязват от ведомството.

Също така вече не само държавните здравни инспектори от регионалните здравни инспекции ще могат да проверяват спазват ли се забраните. Контрол ще могат да осъществяват още контролните органи на инспекцията по труда, контролните органи на областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и лица, определени от кметовете на общините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари