Забраняват пътуванията от Европа до САЩ

0
Доналд Тръмп: За да попречим на навлизането на нови случаи на територията ни, забраняваме всякакви пътувания от Европа за следващите 30 дни
Доналд Тръмп: За да попречим на навлизането на нови случаи на територията ни, забраняваме всякакви пътувания от Европа за следващите 30 дни Снимка: Getty Images

Пътуванията от Европа до САЩ се забраняват за 30 дни, обяви в обръщение към нацията американският президент Доналд Тръмп.

„Предприемайки ранни и строги действия, ние виждаме драматично по-малко случаи на болестта в Съединените щати, отколкото в Европа. Европейският съюз не успя да вземе същите предохранителни мерки и да ограничи пътуванията от Китай и другите горещи точки на разпространение на заболяването и в резултат в нашата страна има голям брой нови огнища, предизвикани от пътуващи от Европа. За да попречим на навлизането на нови случаи на територията ни, забраняваме всякакви пътувания от Европа за следващите 30 дни. Правилата влизат в сила в петък в полунощ“, обяви Тръмп.

По-късно от Белия дом уточниха, че ограниченията влизат в сила от полунощ в петък и засягат хората, които са били през последните 14 дни в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария, пише Сега.

Изрично беше уточнено, че ограниченията няма да важат за Великобритания и Ирландия.

Президентът Тръмп каза, че ще предприеме незабавни действия за въвеждане на финансови облекчения за работещи, които са заразени, намират се под карантина или се грижат за болни. Също така Доналд Тръмп каза, че е дал нареждане на Министерството на финансите за данъчни преференции за определени фирми или хора, засегнати от болестта

Италия ще закрие повечето услуги и търговски дейности в цялата страна на фона на бързо разпространяващата се болест от коронавирус, заяви премиерът Джузепе Конте тази вечер в тв обръщение. Ще останат отворени само аптеките, пазарите за храни и някои основни магазини за хранителни стоки.

Баровете, фризьорските салони, ресторантите и всички други предприятия, които не са жизнено необходими, ще бъдат принудени да затворят, заяви Конте.

„Ще можем да видим последиците от тези мерки само след няколко седмици“, каза премиерът, като по-късно отбеляза, че новите правила влизат в сила в четвъртък и ще останат в сила до 25 март. И в момента в хранителните магазини се пуска само по един член от семейство. Вият се дълги опашки отвън, тъй като вътре се допускат много малко клиенти. В последните 24 часа бяха регистрирани нови 2000 заболели.

Кабинетът на Виктор Орбан обяви извънредно положение в Унгария с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщават в същото време световните агенции. В страната има регистрирани 13 случая, а по-рано властите забраниха и влизането в страната на неунгарски граждани от Италия, Южна Корея, Иран и Китай. Ръководителят на кабинета на Орбан Гергели Гуляш заявил, че правителството е взело решение за извънредно положение по предложение на вътрешния министър и оперативния борд за борба със заразата.

Освен това Унгария ще преустанови спазването на Шенгенските споразумения и ще въведе гранични проверки по границите си със Словения и Австрия. Всички влакове, автобуси и полети от тези страни ще бъдат спрени, считано от 11 март.

Това е статията, която се разпространява масово в социалните мрежи в последните часове. Представлява сериозно обобщение със статистики по държави как се развива епидемията.

Манол Пейков във Фейсбук я обобщи:

● Броят на реалните случаи на заболели от коронавирус в даден регион значително превишава броя на диагностицираните случаи поради късната поява на симптомите. Наличието на 1 смъртен случай по всяка вероятност означава между 500 и 800 болни.

● Това се дължи на факта, че средният брой дни между датата на заразяване и датата на (евентуалната) смърт е 17.3 дни, т.е. пациентът, починал днес, се е заразил преди около 17 дни. Допускайки 1% смъртност стигаме до извода, че преди 17 дни е имало още 99 заразени. При положение че средното време, необходимо за удвояване на случаите при липса на контрол над заразата е 6 дни, на 17-я ден броят на заболелите е около 8 пъти по-голям, т.е. -- около 800 души.

● Единственият начин за борба със заболяването е спазването на социална д и с т а н ц и я: работа от къщи, затваряне на училища, университети, клубове, басейни, спортни зали, кинотеатри и прочее. Ако се налага да ходите на работа -- стриктно спазване на дистанция от метър и половина, често миене на ръцете, никакво здрависване или друг физически контакт.

● Пълното блокиране на град Ухан се случва след регистриране на 400 официални случая, но реалният брой заболели по това време е бил около 25 пъти по-голям (10-12,000). Блокирането дава незабавен резултат, но поради огромната разлика между диагностицираните и реалните случаи, резултатът се вижда след около 12 дни. Същото можем да очакваме и с блокирането на Италия.

● Важен извод на автора е, че смъртността ще се различава драстично при неподготвените за кризата страни като Италия и Иран (3 до 5%) и в страните с предварителна подготовка като Тайван, Япония, Китай (извън района на провинция Хубей) -- 0.5 до 0.9%. Това се дължи най-вече на претоварването на здравните системи на неподготвените страни, което означава далеч по-неефективна грижа, а в някои случаи -- и практическа невъзможност за поемане на част от критично болните пациенти.

● Друго (изключително) важно заключение: решението за спазване на социалната дистанция води до н е з а б а в е н ефект; забавянето на подобно решение с 1 (е д и н-единствен) ден води до увеличаване на заболеваемостта с 40% (четиредесет процента)!

● Реалната ни битка в момента не е за предотвратяване на болестта, а за максималното з а б а в я н е на развитието ѝ, което ще даде възможност на здравните системи в различните страни да се справят със ситуацията максимално ефективно.

Статията съдържа и таблици за изчисляване на реалния брой заболели във вашия район, както и за реалния риск във вашето предприятие да има поне един болен, което ще ви позволи да вземете навременно решение за евентуални драстични мерки.

Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса в глобален мащаб за пандемия, съобщи "Гардиън". "Световната здравна организация оценява в реално време разпространението на вируса и сме дълбоко загрижени за притеснителните нива на разпространение и тежестта на заболяването, както и от нивото на бездействие. Ето защо нашата оценка е, че разпространението на COVID 19 може да се определи като пандемия", е заявил изпълнителният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус, цитиран от "Гардиън".

По данни на организацията в момента има регистрирани 118 000 случая на заразени с вируса в 114 страни, а 4291 души са починали. Разпространението на вируса достигна до етап, в който може да се определи за пандемия, изтъкна Гебрейсус.

Според СЗО кризата с разпространението на коронавируса засяга всички сектори на обществения живот, но не е без значение какво правят държавите. Страните все още могат да променят посоката на тази пандемия, изтъкват от СЗО.

"Бързите действия може да предотвратят струпването на хора и разпространението на вируса, но дори да се провалят в това, могат да обърнат посоката. Предизвикателството не е дали държавите могат да променят пътя на вируса, а дали ще опитат", коментира Гебрейсус. Според него някои държави се борят с недостиг на капацитет, други - с липсата на ресурси, а трети - с липсата на решителност. Гебрейсус призова държавите да подготвят болниците и да снабдят здравните работници с предпазно облекло.

Според здравни експерти обявяването на пандемия ще има сериозни политически и икономически последици. Това е една от причините СЗО до момента да се въздържаше от решението, изтъкват информационни агенции. Подобен анонс може да доведе до допълнителен срив на световните пазари и до нови ограничения в пътуването и търговията. "Пандемия не е дума, която може да се използва с лека ръка. Злоупотребата с тази дума може да породи необоснован страх или неоправдано примирение, че битката е приключила", коментира по този повод Гебрейсус.

Не пазете маските за себе си

Европейската комисия днес реагира на критиките, че в съюза липсва солидарност в кризата. Те бяха породени от решението на Германия и Франция да наложат контрол върху износа на маски заради глобалния недостиг (България също забрани износа на предпазни средства и към този момент е засякла два опита да бъдат изнесени маски от страната). След телефонен разговор в сряда следобед, италианският премиер Джузепе Конте и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен излязоха с общо изявление, в което призоваха "всякакви рестриктивни мерки, предприемани от страните членки, да бъдат първо обсъждани на европейско ниво, за да може ресурси от изключително значение да се насочват там, където най-много има нужда от тях, както и да се позволи на вътрешния пазар да функционира правилно и да се избегнат неоправдани пречки". В изявлението се подчертава още, че страната е на фронтовата линия на кризата, както и че предстои страните членки да обсъдят общи действия с оглед на решението на СЗО да обяви пандемия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари