Забраняват ли колите с десен волан у нас?

0
За забрана на движението на автомобили с десен волан у нас настоява и депутатът Георги Кадиев
За забрана на движението на автомобили с десен волан у нас настоява и депутатът Георги Кадиев Видео: БНТ

Между 5 и 10% от катастрофите у нас стават по вина на шофьори, които управляват автомобили с десен волан, показват данни на СБА.

За забрана на движението на автомобили с десен волан у нас настоява и депутатът Георги Кадиев. Той внесе и проект за изменение на Закона за движение по пътищата, съобщава БНТ.

Подобно предложение е внесено още през 2013 г. в Комисията по транспорт към Народното събрание, но то не е прието. През миналата година пък се прави опит за двойно увеличение на гражданската отговорност на автомобилите с дясна дирекция. И тази мярка не влиза в сила. А броят на колите внос от чужбина с десен волан се увеличава. С тях и опасността, която създават по пътищата, твърди Георги Кадиев. Toй е вносител на законопроекта.

"Най – големият проблем е човешкият фактор – лошите шофьори, но след него идват техничеките спецификации на автомобила. Всеки шофьор знае, че когато си с обратен волан, видимостта ти е по – лоша. По – голям е рискът от катастрофи", каза Кадиев.

От Съюза на българските автомобилисти също смятат, че автомобилите с десен волан представляват опасност при шофирането им по пътища с ляво ориентирано движение. Според данните на съюза между 5 и 10 процента от катастрофите се предизвикват именно от тях. Спирането им от движение обаче не трябва да става не рязко, а поетапно.

Ивайло Търпанов – отдел „Маркетинг и продажби“ на СБА: „Най – напред трябва да бъде забранен вносът на такива автомобили. Съответно да бъдат предприети и такива законови промени, с които до 5 години да бъдат ограничени или напълно забранени за регистрация.“

На различно мнение са обаче мнозинството от българските граждани.

Андрей Захариев: „Трудно е да се управлява всички знаят такъв автомобил при нашият правилник за движение. Това затруднява околните, но все пак мисля, че ще бъде прекалено крута мярка, ако се приеме такъв закон.“

Велислава Григорова е собственик на автомобил с десен волан от една година.

Велислава Григорова: „Не ми създава никакъв проблем колата, че е с десен волан, нямам ПТП, нито пък някакво неудобство със засичане на други коли. Всичко е въпрос на свикване, както при колите с ляв волан, така и с десен.“

В 16 страни вече е прието ограничение за движение на автомобили с дясна дирекция.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари