Забрана на остарели методи в родилните отделения

0
Внесоха петиция, подписана от 18 000 души в здравното министерство
Внесоха петиция, подписана от 18 000 души в здравното министерство

Протестиращите смятат, че грижата за бъдещите майки трябва да се подобри.

Подобряване на родилната грижа в България. Това е искането в петиция, подписана от над 18 хиляди души, която беше внесена в здравното министерство, предаде NOVA.

Според организаторите на подписката някои от методите в болниците са отдавна отречени. В петицията се настоява за промени в Наказателния кодекс със специален текст, който да криминализира насилието над родилки.

Поводът е смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в сливенската болница през август. Според организаторите на акцията, някои от методите при раждане у нас са отдавна отречени. от сдружение „родилница” настояват родилките сами да избират позата на раждане, да им се осигурява първи контакт с бебето и да се избягват опасни интервенции. в отговор от здравното министерство обещават нови стандарти по акушерство и гинекология от догодина.

„Ние апелираме да се вземат мерки против насилието над родилки. Родилката е поставена в безпомощно положение и не може да се защитава докато ражда. Държавата ще започне изработването на нова стандарт, но в този стандарт ще бъдат заложени само административни въпроси, а ние искаме медицински правила, които да важат за всички”, обясни Нора Москова от Сдружение „Родилница”.

Раждане, което в момента се дефинира като естествено, е съпътствано от много интервенции и то няма как да бъде такова. Така се случва, че в крайна сметка в болниците се спасяват животите на родилката и на бебето, но това не е нужно, ако жените бъдат оставени да раждат на спокойствие”, аргументира предложението и Татяна Бърч от същата организация.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари