За втора година наша делегация няма да пътува до Божи гроб за Благодатен огън

0
Тази година Българската православна църква реши да не се пътува на Велика Събота до светите места, цитирам „във връзка с неблагоприятни обстоятелства“, въпреки осигурения от правителството транспорт
Тази година Българската православна църква реши да не се пътува на Велика Събота до светите места, цитирам „във връзка с неблагоприятни обстоятелства“, въпреки осигурения от правителството транспорт Снимка: bTV

За втора поредна година българска делегация няма да пътува до Божи гроб в Йерусалим, за да ни донесе от Благодатния огън. COVID кризата прекъсна традицията през 2020 г.

Тази година Българската православна църква реши да не се пътува на Велика Събота до светите места, цитирам „във връзка с неблагоприятни обстоятелства“, въпреки осигурения от правителството транспорт, предаде bTV

В Градешкия манастир „Св. Йоан Предтеча" са съхранили благодатния огън от миналата година. Служителите в храма казват, че не трябва да се фокусираме в самото пренасяне на светинята, а във факта, че Бог ни се явява чрез нея.

„Така е взето решението, в ситуацията, в която се намираме днес, живеем оскъдно, да не се ходи до Божи гроб, но Бог е вечно съществуващ, той винаги е между нас и в сърцата ни, и се намира и в храмовете, той ще бъде предаден на миряните, за благодат и благополучие“, казва отец Георги Георгиев.

Благодатният огън, който съхраняваме от миналата година, ще бъде пренесен в Синодалната палата от храма „Света Неделя”, а оттам малко преди полунощ в Александър Невски.

Всеки християнин ще може да отнесе частица от него в дома си в първите минути на Великден.  

Благодатният огън пламва от небето над Божи гроб на Велика събота. Чудото се повтаря всяка година. От 2004 г. започва и традицията за пренасяне на светинята у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    любопитен
    И какво, ще ходим на църква, ще се кръстим и причастяваме от свещенници, чията църква не смее да осъди варварската агресия. Ще се чувстваме доволни когато по време на най-свещенните празници за всички християни избиват деца, жени, старци. В цял свят по време на свещенни празници се спират сраженията. Но не и за антихриста Путин. Той иска великденска кръв по земята на Украйна
  • 1
    1
    Който и да е
    Правителството осигурява само самолетът, не и горивото за него... Така че какво са осигурили? То ще им е по-изгодно с някоя авиокомпания.... Добре че румънското правителство се грижат за тези неща истински, не само за пред телевизията, та да го вземем от тях.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари