За Русе най-голямата заплаха е ефектът на топлинния остров

7
Експертно обсъждане на предстоящ проект за адаптация към климатичните промени
Експертно обсъждане на предстоящ проект за адаптация към климатичните промени

Превенция и адаптация на градската инфраструктура към ефектa на топлинен остров

На 04.07.2022 г. от 13:00 до 15:00 часа в зала „Свети Георги“, пл. „Свобода“ № 6, ет. 6, ще се проведе експертна консултация по инвестиционна мярка „Създаване на иновативни зони с цел борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия – анти-топлинен остров.“

Целта на срещата е екипът на проекта от администрацията на Община Русе да сподели и обсъди с експертната общност на града идеята за инвестиционна мярка, която ще се финансира още тази година.

Ще се обсъдят конкретните идеи и ще се съберат експертни мнения за детайлите на нейната реализация и възможностите за прилагането ѝ и на други места. На срещата ще бъде представен и начинът, по който се стига до тази идея, анализът за нейната осъществимост и адекватност, както и конкретните инвестиционни дейности.

Община Русе е една от осемте български общини партньори на Националния доверителен екофонд и Националната асоциация на местните и регионални власти на Норвегия в проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Европейското икономическо пространство(ЕИП). Фокусът на проекта е адаптация към климатичните промени в градска среда и е в изпълнение на Националната стратегия за адаптация към климатичните промени. В нея за тези осем града на базата на научна информация и анализи са идентифицирани като основни заплахи ефектът на градския топлинен остров, улични наводнения в резултат на обилни валежи, последвани от недостиг на вода поради суша, както и градски свлачища, които се активират в резултат на обилни валежи.

Всяка от общините след запознаване с чуждия опит и посещение в Норвегия направи анализ на заплахите от климатичните промени на местно ниво и на общинските политики, като използва специално разработена за целта методология. В резултат на тази едногодишна работа всяка община идентифицира подходяща инвестиционна мярка, която се финансира в рамките на същия проект и осъществяването ѝ ще започне още през настоящата година.

За община Русе най-застрашаващата заплаха от климатичните промени в градска среда е ефектът на топлинния остров.

Затова и проектният екип на общинската администрация, с помощта на експертите и консултантите на Националния доверителен екофонд и Западно-норвежкия изследователски институт предлага за реализация пилотен проект, който да може да се възпроизведе веднага и на други места в града. Ключовите критерии за избор на мярката са тя да предпазва от рисковете на конкретните заплахи, да е иновативна, да е осъществима и да е необходимо и постижимо нейното прилагане и на други места в града, както и в други градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 12
  10
  Toshko
  Пустините ги превърнаха в оазиси , а Русе гледат пустиня да го направят. Бетон бетон бетон. Децата скоро освен животните на картинки и дърветата ще почнат да учат......
 • 15
  9
  Spermaman
  Абсолютно съм съгласен че всеки "преприемач" който има заделени/откраднати пари от някъде гледа да ги вкара в бетон. Толкова му стига акъла. Ето сега заградили една къща на ъгъла на Мария Луиза и улицата на водното. Пише "предстоящо строителство". Ще го залепят блока точно до съседния. Тревна площ там в района няма. Всяка една полянка в тоя град става на паркинг или детска площадка. А за исечената борова гора над Селяметя. Ето до какво доведоха 30 години права и свободи.
 • 18
  8
  daskal
  Когато Русе имаше около 230-хиляди жители - бе пълен с дворове и дворчета. Лакомията днес строи на тяхно място блок след блок, които стоят полупразни.
 • 8
  7
  Теодор Тодоров
  Няма как да стане! Според българите всичко трябва да се изяде/унищожи пък после ще му мислим...
 • 20
  6
  до 5
  Я погледни Берлин примерно, пък тогава ми говори , че сме зелен град. Наистина Русе е презастроен! Ако наистина беше архитект и беше виждал как е в нормалното, може би щеше да го знаеш. Къде си видял терасите на две съседни сгради да са на няма и 50 сантиметра една от друга?:) Я ми кажи какво трябва да е отстоянието между две съседни сгради?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари