За пръв път през Русе премина щафетата "Пробег на мира"

2

За първи път русенци имаха възможността да посрещнат международните бегачи от глобалната щафета „Пробег на мира“.

Във финалните километри преди пристигането им на кея в дунавския град към тях се присъединиха и множество спортисти от местните клубове.

Тази година пробегът започва на 27 май от извора на р. Дунав в Германия. Бягайки от страна в страна, предаваме факела на мира на хората, за да може всеки от тях да отправи своите собствени молитви и пожелания за един по-хармоничен, осъзнат и духовно извисен свят“, каза капитанът на международния отбор от бегачи Садананд Магии от Ирландия.

Тимът е съставен от близо 20 атлети, представители на Полша, Австрия, Румъния, Сърбия, Латвия, Германия, Хърватия, Украйна и България. В периода 2-9 юли те преминаха през повече от 35 населени места в родината, сред които Видин, Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Никопол, Свищов, Велико Търново и ще продължат каузата си с бягане до Тутракан и Силистра.

„От сърце ви пожелавам мечтата ви за мир, която ви отвежда толкова далеч, постепенно да завладее всички народи по целия свят“, поздрави ги кметът Пенчо Милков.

Заедно с бегачите той откри на кея паметна плоча, която обявява българската част на р. Дунав за т.нар „цвете на мира“. Със своята красота и обединяваща сила, тя свързва десет европейски държави и вдъхновява хората да живеят в мир и разбирателство.

Песен на българо-английски пък отбеляза края на кратката церемония по определянето на „дърво на мира“, което се прави по традиция на всяко от местата, където отборът бива посрещнат.

Участниците в щафетата връчиха на кмета сертификат за признателност към всички русенци и наградиха с медал носителката на 30–годишния рекорд на дълъг скок Силвия Монева и областния координатор на гр. Русе към Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова,

На спортния празник присъстваха зам.-кметът Магдалина Илиева, председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев, председателят на общинската комисия по младежта и спорта и общински съветник Елисавета Досева и координаторът на Пробега на Мира за България Андрей Стефанов.

Пробегът на мира е глобална щафета, създадена през 1987 г. от индийския философ, спортист, поет и радетел за мир – Шри Чинмой (1931-2007). Инициативата е подкрепяна от редица изтъкнати спортисти, обществени и културни дейци по света като Нелсън Мандела, Майка Тереза и Принцеса Даяна.

В момента тя обхваща над 150 страни от всички континенти, като бегачите пренасят по целия маршрут горящ факел – символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари