За първи път в България пристигна автентичен римски кораб

2
Гребците от Австрия, Германия, Сърбия и от България имат нелеката задача да изминат 2500 километра
Гребците от Австрия, Германия, Сърбия и от България имат нелеката задача да изминат 2500 километра Видео: NOVA

Той пътува по река Дунав със своя международен екипаж два месеца и половина

За първи път в България пристигна автентичен римски кораб - репликата на плавателния съд тип „лусория“ . Той пътува по река Дунав със своя международен екипаж два месеца и половина, предава NOVA.

Гребците от Австрия, Германия, Сърбия и от България имат нелеката задача да изминат 2500 километра. Дължината на плавателния съд е внушителна - около 18 м, моделирана и декорирана на база открити при разкопки артефакти. Направена е от дърво, а символично на щитовете е изобразена древноримската богиня на победата Виктория.

„Самият факт, че започва да се популяризира римското културно наследство по поречието на Дунав е изключително радостно. Надявам се и нашата държава да осъзнаят потенциала за културен туризъм, който крият кастелите на великата река и да инвестира в този отрасъл“, заяви Владимир Попов – исторически реконструктор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Влюбен
    Съгласен съм, но може да се допитате и до оная от Градеж - Вероника и напълно да се ошашавите При Българинов са се пръкнали доста дето не си пият хапчетата ,но това е за да може с гласовете им да стане кмет. Тактика, лудите са много и те ще го припознаят като кандидат кмет ,а Вероника първа дама
  • 3
    1
    colibri
    Уважаема редактор Бонева-не може в едно изречение да твърдите 2, взаимноизключващи се твърдения -1) автентичен римски съд и 2)реплика на плавателен съд,тип "лусория''. Мисля,че дир. на Рус. музей може да ви е полезен, когато не сте сигурни по истор. въпроси.Познавам Николай-той наистина може да Ви бъде полезен-възползвайте се от занията му.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари