За първи път новородените у нас паднаха под 50 хиляди

2
Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства
Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства

Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства

За първи път по-малко от 50 хиляди бебета са се родили у нас през 2023 г. В последното десетилетие броят на новородените е намалял с около 10 000. 49 610 са новородените за 2023 година, показват данни на Индекс на болниците. Това е с 2062 деца по-малко в сравнение с предходната 2022-а.

Според статистиката за последно бебета са били над 60 хил. на година през 2019 г., но още след 2010 г. тенденцията за намаляване на новородените е стабилна. През 2012 г. са проплакали 64 хил. новородени – с около 7000 по-малко от предходната година и със 17 хил. по-малко от годината на бейби бума – 2009 г.

Понижаването на раждаемостта и повишаването на средната възраст на населението е тенденция не само у нас, а в цяла Европа, коментира д-р Антон Тонев, съветник на здравния министър проф. Христо Хинков, пред в-к „24 ЧАСА“.

Причините за все по-малко бебета са комплексни - условия на живот, социален статус на родителите, спокойствие са част от тях, категоричен е той.

Според д-р Юрий Хранов от „Майчин дом“ това се дължи на променената социално-икономическа обстановка и на много международни фактори.

Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България, казва той.

За Тонев подобряването на живота у нас е най-силният фактор, който ще върне хората и ще ги мотивира да създават повече деца. А конкретната политика на здравното министерство е да повиши с 5 млн. лв. средствата за Центъра по асистирана репродукция Тя е приета в държавния бюджет.

„Целта ни е нито една двойка да не търси решение по частен начин“, обясни съветникът.

В 100 болници са се извършвали раждания през миналата година. Сред лечебните заведения, където са се родили най-много бебета - над 2 хил., са „Майчин дом“ „Шейново“ и „Надежда“ в София, както и „Селена“ в Пловдив. А най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на болниците през 2023 г. в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан – по 39, а в Луковит 48.

Броят на новородените намалява, но делът на абортите в България продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Статистиката от 2022 г. отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

В България се запазва и тенденцията ражданията със секцио да са повече от естествените раждания. През 2023 г. естествените са под 50%, тези с цезарово сечение са достигнали 51% от всички раждания. Причините, поради които жените предпочитат секцио, са различни. Секциото крие много рискове, категорични са експерти. Затова и препоръките на СЗО са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата също влияе на броя на новородените. Докато обаче гони успех в работата, напредва възрастта и яйчниковият резерв на жената се изчерпва и забременяването става все по-трудно, казват експертите. Затова се наблюдава и повишаване на асистираната репродукция – инвитро.

Добрата новина е, че процентът на ражданията с починали деца за 2023 г. се запазва - 0,5%

Новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи са 12,32%. Това е повече в сравнение с предходната година, показват данните. За д-р Хранов причините са промененият двигателен и хранителен режим на майките, както и новите технологии оказват влияние.

„Жените нямат физическа активност, искат кариерно развитие. Някои неглижират затлъстяването, както и храната, която съдържа неблагоприятни вещества. А това влияе на майката и бебето“, уточни специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Antinatalism
    И доста по-малко ще стават, в таз кочина само малоумниците и мангалите се размножават, кой нормален би обрекъл детето си на мизерия и експлоатация!
  • 2
    4
    чичомиткобрат
    Ето как завършва демокрацията: https://m.youtube.com/watch?v=SwlIAjcYypA&pp=ygUja2Vuc2luZ3RvbiBhdmUgcGhpbGFkZWxwaGlhIHpvbWJpZXM%3D Такова нещо даже в България която е бивша социалистическа, такова нещо няма. Нито през комунизма е имало.
  • -1
    3
    И още ще паднат...
    Как няма да паднат след като младите жени все повече не искат да се обвързват и за да си легнеш с тях трябва да им сваляш звезди от небето и от десет кладенеца вода да им носиш то не бяха изисквания и капризи...И ако все пак някоя се осмели, все се намира някой недобожелател или завистник я да те наклевети, я да те оплюе пред дамата и всичко започва отново. Така скоро България ще изчезне по един или друг начин, пък може и да е за добро.
  • 3
    2
    Ванка с танка
    Малоумник,нима раждаемостта в Русия и Китай да е положителна,а боклук.Замисли се малко преди да ръсиш простотии.Правил бай Тошо ,дебил , гледал си е живота и родата и неговите комунистически роднини и властимащи докараха България в това положение а не обикновеният човек.Комунистическата система навсякъде завършва само с едно нещо-купонна система
  • -3
    1
    Червена гнида
    Ето ви демокрацията еврогейска! Като бяхме по байтошово време той ни правеше по 250 хиляди новородени! На мене тогава ми ставаше, макар че не можех да ги позлвам, че колежките в колхоза харесваха повече биковете и конете од мене! А сега даже не ми става! Искам си ЦоцялизЪма! Саму БКП! Доло еврогеювете и еврогейците от азяцка балгариа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари