За кого е смъртна опасност Лаура Кьовеши

0
Опитът да се попречи на Лаура Кодруца Кьовеши да стане първият главен прокурор на ЕС предизвика както еуфория, така и тревога във върховете на партията
Опитът да се попречи на Лаура Кодруца Кьовеши да стане първият главен прокурор на ЕС предизвика както еуфория, така и тревога във върховете на партията

Голямо напрежение в Социалдемократическата партия (СДП). Опитът да се попречи на Лаура Кодруца Кьовеши да стане първият главен прокурор на ЕС предизвика както еуфория, така и тревога във върховете на партията.

Някои лидери подкрепят безрезервно използването на Отдела за разследване на магистратите срещу бившата шефка на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), независимо колко прозрачна е целта на разследването и колко много вътрешни и външни критики генерира това.

Други се страхуват. Поради две причини: защото това може да мобилизира срещу партията сегмент от обществото, по-голям от онзи, който протестира през февруари 2017 г. Сегмент, който дори да не излезе на улицата в многобройна тълпа, ще излее яда си върху тях през месец май чрез избирателните урни. Страхуват се и от това, че ще се усложни плана им най-накрая да приемат извънредното постановление за правосъдието.

И едните, и другите не крият удоволствието, което им носи мисълта, че жената, която толкова години ги плашеше до мозъка на костите им, сега трябва да „се разписва“ и кой знае – може дори да бъде арестувана. „Да види и тя какво е! Да видим какво ще каже, тя защо няма доверие в правосъдието, както ни призовава нас?!“.

Само че някои, които внимават за сондажите, сочещи спад в цифрите, се питат каква ще бъде цената, която те и партията ще платят за това удоволствие. Дали цялата операция, сглобена набързо, за да блокира възхода на Кьовеши към ръководството на Европейската прокуратура, няма да избухне в лицето им? Дали Адина Флоря – прокурорът, внесен от „Република Мазаре“ (Адина Флоря е от град Констанца, където дълги години кмет бе Раду Мазаре, осъден на 9 години затвор за корупция, който избяга в Мадагаскар – бел. прев.), няма да се провали и в обвиняването на бившата шефка на НДБК, след като се провали в поемането на институцията за борба с корупцията?

Ами ако няма достатъчно доказателства, за да направи на пух и прах кандидатурата й?

Ако се озоват с Кьовеши като европейски главен прокурор и изправени до стената от абсолютно всички чуждестранни партньори и милиони хора, които едва чакат първия случай тя да им даде урок? И освен това остават само два месеца до началото на кампанията за евроизборите! Колко ще им струва конкретно – в проценти, на изборите новият отворен фронт срещу най-активния политически сегмент от обществото?

Не на последно място усещат, че външният натиск на тема правосъдие нараства стремглаво. Натискът бе много голям и преди съобщението за разследване на Лаура Кодруца Кьовеши. Не минава ден след поемането на председателството на Съвета на ЕС без европейско послание срещу вече взетите или подготвяни мерки от коалицията СДП-АЛДЕ в сферата на правосъдието. Подобен залп от критики и императивни призиви не е виждан от 2003-2004 г., когато им се напомняше по пет пъти на ден, че няма да влязат в ЕС, ако не се откажат от политическия контрол над магистратите.

Днес, след като се видя лавината от послания в подкрепа, дошли както от Европа, така и от САЩ, вече не си правят илюзии. Намират се на прага на война със стратегическите съюзници! Какво означава това? Реакцията на евентуално извънредно правителствено постановление, което да отърве от присъди дори само онези, които са били съдени от петчленни състави на Върховния съд, би била още по-остра! (Конституционният съд на Румъния се произнесе миналата година, че петчленните съдебни състави на Върховния касационен съд са били сформирани неправилно, което доведе до преразглеждане на присъди – бел. прев.)

Съчетаването на тези два удара – разследването на бившата шефка на НДБК с извънредно правителствено постановление за амнистия и помилване, ще бъде възприето като жест на предизвикателство, който не може да бъде толериран. Само си въобразяват? Не, убеди ги Гюнтер Крихбаум, председател на комисията по европейски въпроси в Бундестага, след като поиска официално от председателя на Европейската комисия да задейства процедурата, която бе започната спрямо Полша и Унгария: „Какви други бъдещи стъпки в посока демонтиране на правовата държава се очакват още правителството на Румъния, за да задейства Европейската комисия процедура по активиране на член 7 от Договора на ЕС?“.

С подобен залог на масата въпросите, които не им дават мира, са следните: ще имат ли кураж (министърът на правосъдието Тудорел) Тоадер и (премиерът Виорика) Дънчила да удържат обещанието от януари, когато казваха, че скоро ще приемат извънредното правителствено постановление за правосъдието? След като министърът на правосъдието се извини, че няма никаква връзка с разследването на Кьовеши, може ли още да се разчита на него? Има ли премиерът куража да се изправи срещу гнева, породен от опита за блокиране на Кьовеши, след като се колебае да издаде едно правителствено постановление?

Въпросите, повдигани от местните лидери на СДП, които все още си позволяват да не аплодират всички решения на партийния шеф, стават още по-остри, макар да изглеждаше, че водите са се успокоили. С отиването на групата бунтовници в партията на (бившия премиер Виктор) Понта, борбата за надмощие в партията приключи. Драгня остана, така че победи.

До преди седмица в СДП имаше почти единодушно убеждение, че докато във вътрешен план има спокойствие, няма голямо значение какво се случва навън. С това се обяснява защо някои социалдемократи говореха безгрижно за ново извънредно постановление за правосъдието, което да завърши акцията, започната от Конституционния съд чрез обявяването на протоколите с Румънската разузнавателна служба за неконституционни, и да доведе до анулиране на присъдите по големите дела от последните години.

През януари, чрез гласа на премиера и на министъра на правосъдието, СДП каза на цялата страна, че поема отговорност за последиците. Защото бяха убедени, че реакцията на обществото няма да бъде подобна на онази отпреди две години. Почувстваха, че се намеси апатията. Толкова много се говореше за неизбежното извънредно постановление за амнистия и помилване, че хората се измориха да стоят на пост.

Днес осъзнават, че се върнаха две години назад. Превръщането на Лаура Кодруца Кьовеши в жертва породи в социалните мрежи нов свеж бунт с емоционален заряд много по-висок от този, който поражда опасността от едно постановление в правосъдието. Вълната от възмущение съдържа сериозен потенциал за натрупване и катализиране на масова народна реакция срещу партията и лидера.

И тъй като до евроизборите остават само три месеца – един изборен тест, който е доста релевантен за онова, което ще се случи на президентските избори, не е изненадващо, че някои шефове на филиали в СДП се питат дали все пак акцията срещу бившата шефка на НДБК няма да се окаже съкрушителният удар, който ще получи СДП. Удар, който да направи така, че да загуби не само президентските избори, но и да я извади от управлението предсрочно.

Това, което изглежда не разбират тези лидери, е, че разследването на бившата шефка на НДБК и опитът да й се попречи да стане първият главен прокурор на ЕС няма почти никаква връзка с миналото. Не се търси толкова много наказание за онова, което е направила, или отмъщение, макар че със сигурност това доставя голямо удоволствие на мнозина от тях, колкото става дума за опит за промяна на бъдещето. Рисковете, които поема сега Ливиу Драгня в тяхно име, са част от същата стратегия, в която се вписа неговата реч от декември, насочена срещу ЕС, големите румънски и многонационални компании. В която се вписват и промените в съдебната система и поемането на контрола над институции, които би трябвало да бъдат независими. В която се вписват и законодателните и данъчните промени, които доведоха до отлагане на инвестициите в извличането на газ от Черно море. Това е стратегия за освобождаване – на него и на мрежата, която го подкрепя, от ограниченията, на които се съгласиха през 2004 г., след като Румъния влезе в НАТО и после в ЕС. Това е декларация за независимост.

Независимо колко много хора искат да отмъстят на Кьовеши, ако атаката е насочена само срещу нея, политическата цена на антагонизирането на толкова много външни партньори и на такъв голям брой румънци, не се оправдава. Поемат този риск, защото целта всъщност са точно онези, които подкрепят Кьовеши за ръководството на Европейската прокуратура.

Това е един нов провокативен жест към Европейската комисия, Европейската народна партия, многобройни важни европейски политици, срещу Германия, Франция и САЩ, срещу всички онези, които си позволяват да изискват от СДП „червени линии“. Кьовеши е само един претекст. Едно име-символ, което дефинира влиянието на страните от ЕС и САЩ в Румъния. Едно влияние, което те смятат за смъртна опасност.

Остава да видим дали цялата СДП ще поеме докрай рисковете на тази война.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари