За какво ще стигне увеличението на пенсиите?

1
Инфлацията вече е изяла 12% ръст, обясни пенсиониран икономист
Инфлацията вече е изяла 12% ръст, обясни пенсиониран икономист Видео: NOVA

Инфлацията вече е изяла 12% ръст, обясни пенсиониран икономист

От 1 юли пенсиите се увеличиха с 12%. Как приемат това в Северозапада, който е най-бедният регион в България, и доволни ли са възрастните показа проверка на NOVA.

Тодорка Митова е пенсионер и икономист. Точно затова и не се радва възторжено на увеличението на пенсиите. „Първо излъгаха, защото казаха, че ще бъде 12,6%. Тези 0,6% ги спестиха”, коментира тя.

Към тях добавя поскъпването на тока с 4,4 на сто и затова сметките ѝ сочат, че увеличението на пенсиите е закъсняло. „Всички тези 12%, които ги дават, досега вече инфлацията ги е изяла тотално”, обяснява пенсионерката.

Въпреки че нейната пенсия и тази на мъжа ѝ не са малки на фона на минималната, семейството непрекъснато търси начини да балансира бюджета. Те се преместили от столицата във врачанско село, ползват газ, купуват мляко от съседи, садят зеленчуци и следят промоциите.

На Тодорка, като опитен икономист, ѝ е трудно да направи сметка за увеличението, което ще получат хората с минимална пенсия. Тя не проумява и как ще се справят тези със социална пенсия, които с 12% ръст ще получават вече 276,64 лв. „С тези 29 лв. добавка към пенсията за един месец не може да се купи и по един хляб”, пресмята тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари