За и против Руското консулство в Русе

5
Новината за преустановяването на работа на руското консулство в Русе събуди остри, но и противоречиви реакции
Новината за преустановяването на работа на руското консулство в Русе събуди остри, но и противоречиви реакции Снимка: google

Искрен Веселинов: В Русе са действали консулства на 9 "велики сили"

Новината за експулсирането на 70 руски дипломати и последващото затваряне на руското консулство в Русе събуди реакциите на местната общественост. Кметът Пенчо Милков открито осъди действията на премиера в оставка Кирил Петков, като го нарече "безпрецедентно своеволие", което пряко ощетява гражданите на Русе.

В същото време бившият депутат от ВМРО и бивш председател на Общинския съвет Искрен Веселинов отбеляза значението на Русе като дипломатически център.

"Промяната продължава - в Русе няма да има консулство на нито една “велика сила”. За справка - през втората половина на 19-ти тук са действали консулства на Англия, Италия, Франция, Белгия, Австро-Унгария, Прусия, Русия, Нидерландия и Гърция…

Почетните консулства не ги броим", написа Веселинов в мрежата.

Противоположно мнение изрази общинският председател на СДС в Русе Станимир Станчев. Ето какво написа той: 

"Вероятно като много от вас вчера се зачудих, кога Община Русе стана експертен орган с позиция във външната политика на страната ни. Може би русенци сме късметлии, че нашият кмет е експерт в почти всяка категория или просто кметското място става тясно с приближаването на краят на мандата? На този въпрос всеки ще отговори за себе си. На мен обаче няколко неща ми остават неясни: Какво наистина прави това руско консулство в Русе? Каква е неговата жизненоважна функция за града ни?

Нима някои знае с яснота какви и колко инвестиции са направени в Русе с активното действие на въпросното консулство, та местни предприемачи страдат? Четох в защита, че цели 5 000 души ползват услугите на това консулство за цяла Русенска област. Ако помня правилно това са 5 000 от 181 000 души. И все пак това можеше да бъде валиден аргумент, който аз нямаше да поставям под въпрос, стига да беше предоставено и някакво сравнение с данни за останалите консулства в страната. Ключовият елемент на съпоставка липсва, за да може ние, русенци, да си направим някакъв извод полезно ли е това консулство или не. Ето го отново и принципа „всеки сам си преценява“.

А моята преценка е, че това руско консулство в Русе е един артефакт от минало, което отдавна е приключило. За това намирам за притеснително, че настоящият кмет на Община Русе Пенчо Милков така пламенно защитава интересите на държава, обявила България за неприятел. Пристрастия очевидно има, аз обаче аргументи не успях да намеря в коментара на нашия скъп кмет. Ако ги видите, моля информирайте ме".

Днес от 18:00 часа пред Паметника на свободата е насрочен протест срещу закриването на консулската мисия, която има далечни традиции в крайдунавския град. Организатор е Регионален обществен съвет „Приятели на Русия“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    Иван костов
    Тоя дебелия ром и той имал позиция. Първо да се погледне на какво мяза пък после да прави оценка на другите
  • 2
    11
    до 10
    Като са ти скъпи украинците, защо не отидеш да се биеш рамо до рамо с тях, бе мухльо? Май си патриот колкото хъш в браилска кръчма - всяка вечер пиеш и пееш революционни песни, ама не ти стиска да се биеш. Педал! :)))
  • -5
    10
    За кво си дошла?
    Дърино, тъп рашистки трол, не те питам за какво си дошла, а как се казваш! Буахахахаха! Като са ти "братски" народ гнусните рашистки окупатори заминавай за Сатрапия! Тук Българите не желаем съжителство с убийци и завоеватели на чужди територии! СЛАВА УКРАИНА!!!
  • 3
    9
    Дарина Колева
    Всички дипломати и Руското консулство да продължат с дейностите си в Русе и в страната, защото братски народ е добре дошъл и желан тук.
  • 1
    8
    dido
    ЗА Руското консулство в Русе
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари