За екостикерите на колите ще се следи в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе

0
Очаква се промените да влязат в сила от юни 2022 година
Очаква се промените да влязат в сила от юни 2022 година Снимка: БГНЕС/архив

Без дебат в пленарната зала депутатите окончателно приеха промени в Закона за опазване чистотата на атмосферния въздух, според които общинските съвети вече ще могат въвеждат временни забрани за обществено ползване на пътища от замърсяващи автомобили

Предложенията за промени в закона бяха внесени от ГЕРБ, уточнява БанкерЪ.

За екостикерите ще се следи в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе. При високи нива на вредни емисии във въздуха в тези градове няма да се допускат леки автомобили от определен еко клас в центъра на града.

Според управляващите промените ще доведат до ограничаване на движението на замърсяващите превозни средства, което ще намали емисиите от този източник и съответно концентрациите на фини прахови частици в градовете в дни със завишени нива на замърсяване.

Мярката ще е приложима за големите градове, а всяка община ще може да я приложи след решение на общинския съвет. Местните власти ще определят също вида на най-замърсяващите превозни средства, обособяването на зони с ниски въглеродни емисии и реда за ограничаването на движението.

Нарушителите ще бъдат глобявани, като глобите ще са в размер от 50 до 500 лева.

Предлага се също рестрикциите да не са целогодишни, а например в периода 1 октомври - 31 март, тъй като през зимните месеци нивата на замърсяване са по-концентрирани.

Очаква се промените да влязат в сила от юни 2022 година.

От юли тази година ще бъдат въведени и т.нар. еко-стикери. Стикерът с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е именно да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари