Юрист от Стара Загора: Нашето мило наказателно законче заменя зандана с глобичка

3
А това, ако не е абонамент да си безчинстваш, не знам какво е, заяви Пламен Стефанов
А това, ако не е абонамент да си безчинстваш, не знам какво е, заяви Пламен Стефанов

А това, ако не е абонамент да си безчинстваш, не знам какво е, заяви Пламен Стефанов

Юрист от Стара Загора коментира случая с нарязаното с макетно ножче момиче, чийто насилник бе пуснат на свобода.

"Поредната простотия на съдебната система отново силно възмути обществото, което се пита как е възможно да нанесеш побой и 400 прорезни рани на девойка и държавата в лицето на съда да вдигне ръце и да каже, че с това не може да се занимава, защото било частен казус. Хората се питат има ли нещо тежко сбъркано в системата, в съдията или в закона? А то има, вероятно и в трите.

Първо, медицинските експерти са казали, че нараняванията отговарят на такива за лека телесна повреда.

Второ, съдията веднага решава, че при това положение законът й забранява да взема мерки за неотклонение, защото било престъпление от частен характер.

И тук ще си кажем, че законът е недъгав и има нещо нередно. Да ама не чак толкова. ЛТП е престъпление от общ характер, когато е причинено с особена жестокост и съдията може да вземе мярка за неотклонение задържане под стража. Т.е. даже нямаме съдия, който е книжен плъх, лишен от чувство за справедливост, а тотален идиот, който дори не познава закона. А може би садистична душица, за която 400 прореза с макетен нож и побой не са белег за особена жестокост.

Това хубаво обаче и законът е невероятен. За това деяние се предвиждат до 3 години лишаване от свобода. А при чисто съдебно минало (какъвто е масовият случай, а вероятно и тук) вече съдията би бил длъжен да не вкарва този индивид зад решетките, защото нашето мило наказателно законче, раздаващо навред само справедливост, предвижда наказанието (занданът до 3 години) да бъде задължително заменено с глобичка от 1000 до 5000 лева, или от 1 до 6 минимални заплати.

А това ако не е абонамент да си безчинстваш, не знам какво е.

Тези невероятни законодателни приумици в НК, които приравняват години затвор на глоби от по 1000 лева ( а в други случаи и по-малко) винаги са ме удивлявали. А заради подобни глупости чувството за справедливост винаги ще липсва.

ПС: Знам, че някои много сте учили и ще ми обясните набързо смисъла на тия невероятни законодателни техники, но все пак не ви пожелавам да изпитате на собствен гръб, това с което работите", пише Пламен Стефанов във Фейсбук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари