ЮНЕСКО: Затварянето на училища може да доведе до катастрофа

2
Броят на децата с проблеми с четенето се е увеличил с 20%
Броят на децата с проблеми с четенето се е увеличил с 20% Снимка: БГНЕС

ЮНЕСКО предупреди, че нови 20 процента от ученици по света през 2020 г. не са придобили основните умения за четене, очаквани за възрастта им поради частичното затваряне на училищата по време на пандемията.

"Броят на децата с проблеми с четенето се е увеличил със 100 милиона, достигайки 584 милиона през миналата година, което е увеличение с повече от 20 процента, което неутрализира напредъка, постигнат през последните две десетилетия", се казва в подробен доклад на ЮНЕСКО, в който се говори за „катастрофа на поколение”, предава БГНЕС.

Този ключов показател измерва способността за четене на децата във втори и трети клас на началното училище всяка година, което е основно знание, което, ако не е солидно, може да попречи на образованието на учениците в дългосрочен план.

ЮНЕСКО се опасява, че ще последва десетилетие на прекъсване поради пандемията, и призова за извънредни усилия, като въвеждане на курсове и стратегии за компенсиране на този недостиг.

„Образованието трябва да бъде приоритет в мерките, предприети заради здравна криза и в плановете за възстановяване. Международното сътрудничество трябва да бъде мобилизирано, за да се спази основното право на образование и да се осигури приемственост в обучението”,

заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле преди международната среща на министрите на образованието в понеделник.

В доклада се посочва, че 65% от правителствата на страните с ниски доходи са намалили финансирането за образование, в сравнение с 35% от страните с високи доходи.

„Загубите от учене“ ще бъдат най-високи в Латинска Америка и Карибите и в Централна и Южна Азия.

Училищата са напълно затворени в около 30 страни, включително Мексико, Унгария и Саудитска Арабия. Образователните институции са напълно отворени в около половината свят (107), главно в Африка, Азия и Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук