Юлиян Попов: Проблемът с миризмите не е решен и на европейско равнище

0
Коментарът на екоминистъра е по повод казуса в Разград
Коментарът на екоминистъра е по повод казуса в Разград Снимка: Фейсбук

Коментарът на екоминистъра е по повод казуса в Разград

Проблемът с миризмите не е решен и на европейско равнище, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той, заедно със заместник-министрите Петър Димитров и Ренета Цонева участват в работна среща на тема „Чистотата на въздуха и актуални екологични въпроси в населените места на област Разград“, която се провежда в Областната администрация.

Министър Попов отбеляза, че случаят с миризмите в Разград е сложен казус и екипът на министерството ще продължи да се ангажира сериозно с проблема. Той отбеляза, че проблем с миризмите има и на много други места в страната и сигналите са все по-вече. Министърът изрази лично мнение, че тези сигнали са резултат както от една страна на развитие на индустрията, на неразвитие на пречиствателни станции и други подобни проблеми, но също така са и резултат на един позитивен фактор, като повишената чувствителност на хората към околната среда и към качеството на живот. „Наблюдаваме все повече сигнали, свързани с миризми, с шум, с ландшафта, с гледката. Хората са все по-чувствителни към начина, по който живеят. Това всъщност е много добър знак за развитието на нашето общество“, отбеляза министърът на околната среда и водите, предаде БТА.

Той посочи, че относно проблема с миризмите продължават разговорите за това какви би трябвало да бъдат механизмите и кои би трябвало да бъдат институциите, които да се ангажират с адресирането на този въпрос. Той подчерта, че въпросът с миризмите не е ясно решен не само в Разград, не само в България, но и на европейско равнище. „На европейско равнище се подготвят актуализация на директивата за чистотата на атмосферния въздух и въпроса за миризмите остава засега неясен. Причината за това е, че миризмата като миризма не е проблем на околната среда по начина, по който околната среда е институционално дефиниран“, посочи екоминистърът. Той добави, че този въпрос трябва да се уреди законово, да има ясни регулации, да се изработят методологии, напътствия, като това по думите му трябва да се работи съвместно с Министерството на здравеопазването.

В работната среща участват народните представители Антоанета Цонева и Гюнай Хюсмен, кметовете на общини в областта, представители на институции. Министърът на околната среда и водите и екипът му ще се включат по-късно в извънредното заседание на Общинския съвет по повод на сигналите за наличието на неприятни и дразнещи миризми в лудогорския град през летните месеци. На заседанието ще бъде обсъден доклад на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе за качеството на атмосферния въздух и дейността на екоинспекцията за опазване на околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Мхм
    Юлияне, да те ебе който те хване, ела сутрин да видиш у Възраждане как вони на помиите на Монтюпе и Лубрика не може да се търпи... Ама нали за кокошка няма прошка, ама за милиони няма закони. Дееба тъпите заводи дееба овоняха града.
  • 4
    1
    tg
    аре бре ;) сериозно... новата опорка...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари