Юлий Павлов: Ще имаме нов антирекорд на 2 октомври

0
Очаква се патова ситуация в парламента, прогнозират експертите
Очаква се патова ситуация в парламента, прогнозират експертите Снимка: БГНЕС

Няма нова политическа формация, която да вдигне такъв протестен вот, какъвто имахме миналата година, коментира Евелина Славкова

Нов антирекорд по ниска избирателна активност и патова ситуация в парламента след извънредните парламентарни избори прогнозираха социолози, участници в кръглата маса на тема: „Изборите – решение или продължение на политическата криза“. Дискусията събра политолози и социолози от различни агенции във Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК). Организитор на събитието е аналитичен клуб „Екзаминър“, съобщиха от БТА.

Социологът Юлий Павлов коментира, че кампанията на почти всички политически сили е насочена към твърдите избиратели. По думите му най-често се отправят негативни послания, свързани с това с кого те няма да се коалират и кои са вредни за България. Това не е начин да се привлекат колебаещи се избиратели, по този начин се надъхва твърдото ядро, каза Павлов. "Очаквам, че активността ще бъде по-ниска отколкото през ноември миналата година. Тогава гласуваха малко под 2,7 млн. души, сега ще гласуват, според мен, около 2,4 млн. души. Така или иначе ще имаме нов антирекорд", прогнозира социологът.

По думите му с тези „червени зидове“, които партиите издигат по време на кампанията - негативните послания, които отправят, е много малко вероятно да съставят правителство. В обобщение на дискусията Павлов посочи, че ситуацията в парламента ще бъде по-скоро патова и няма да може да се състави правителство без участието на един абсолютно неприемлив от европейска гледна точка партньор. Социологът очаква след мобилизацията, обявена от руския президент Владимир Путин, по-силен и увеличен натиск от европейските ни и американските ни партньори за съставяне на правителство у нас. Идеята България да продължава да се управлява от служебно правителство на Румен Радев не се харесва много от нашите евроатлантически партньори, смята той.

Социологът Евелина Славкова също коментира, че докато в предходните предизборни кампании сме имали протестен вот, сега се очаква до избирателните урни да отидат твърдите избиратели. Славкова също прогнозира ниска избирателна активност. „Няма нова политическа формация, която да вдигне такъв протестен вот, какъвто имахме миналата година. Не се очертават особени изненади в резултатите, които ще наблюдаваме на 2 октомври“, добави тя.

Славкова отчете също, че има политическа формация с много скрит вот. „Хората не казват, че ще гласуват за нея. В миналото Народно събрание тя по един или друг начин бе дистанцирана, както от мнозинството, така и от опозицията в парламента. С тези си позиции тя може да успее да спечели достатъчно електорална подкрепа, която да я изведе на по-предни позиции“, добави социологът.

Очакванията на хората са със сигурност са за съставяне на кабинет заради социалноикономическите проблеми, категорична бе Славкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    русенец
    Добре, ДПС ми се виждат най-читави. Егати иронията, фесовете са най-големите патриоти!:)
  • 6
    3
    daskal
    Не го ли казах ясно? Предлагам да гласуваме. Колкото повече - толкова по-добре. А за кого - всеки сам да решава по съвест и симпатия.
  • -3
    2
    до 1
    Ти какво предлагаш? Да гласуваме за Кирчо ли?:)
  • 6
    1
    daskal
    Ето това е главната цел на мутрите - възможно най-ниска избирателна активност. Ако останат 240 избиратели в цялата страна, ще е най-готино за тях. Чувах някога, че цената за едно депутатско място е 50-хиляди лева. Колко ли е сега?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари