Юбилеен спектакъл на Калуди Калудов в Русенската опера

0
На 9 март Русенската опера предаставя спектакъла "Тоска" от Пучини
На 9 март Русенската опера предаставя спектакъла "Тоска" от Пучини

На 9 март Русенската опера със спектакъл на "Тоска" от Пучини ще отбележи 40-годишното сценично творчество на един от най-обичаните български тенори - Калуди Калудов, съобщиха от ръководството на културната институция.

В постановката на "Тоска" в Русе Калуди Калудов ще изпълни ролята на Марио Каварадоси. 

Флория Тоска ще се пресъздаде от съпругата на Калудов - Анна Дитри, а в злия барон Скарпия ще се превъплати Александър Крунев.

От Русенската опера припомнят, че именитият тенор е завършил Музикалната академия в София като ученик на доц.Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди - "Травиата". Още като студент постъпва като солист на Националната опера - София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с "Реквием" на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта "Атила" на Верди във Виенската щатсопера. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала има договор от 1985 година и пее в "Сватбени ризи" на Дворжак, а по-късно - и в "Атила" и "Бал с маски" на Верди, "Манон Леско" на Пучини.

Калудов е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Зубин Мета и др. Има в репертоара си над 60 централни тенорови партии от европейската оперна класика.

Внушителен е и концертния му репертоар. Калуди Калудов е основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал "Вива ил канто" в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от 15 години, доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, хоноруван преподавател на НУМТИ Пловдив и НБУ София, прави Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Бразилия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари